Novi čovjek na najvrelijoj kineskoj stolici

Dodajte komentar

Kina je smenila ministra finansija Lu Dživeija, koji je važio za jednu od najistaknutijih figura u globalnim finansijskim krugovima.

Smjena je došla u trenutku nastojanja Pekinga da obuzda gomilanje državnog duga i rast fiskalnog deficita, javljaju agencije.

Za novog ministra finansija imenovan je Sjiao Džie (59), bivši šef poreske uprave i zamjenik ministra finansija, koji na novu funkciju dolazi sa mjesta zamjenika glavnog sekretara Državnog savjeta, izvijestila je kineska državna novinska agencija Sinhua.

Lu Dživei (65) je u životnom dobu u kom se ministri u vladi uobičajeno penzionišu, a na funkciji ministara finansija je bio od marta 2013. godine, prenosi agencija AP.

Nije jasno da li će ovaj rišafl u vladi dovesti do promjene u politici koju je kreirala vladajuća Komunistička partija, navodi američka novinska agencija i dodaje da do smjene dolazi u trenutku dok vlasti pokušavaju da zauzdaju rast dugova preduzeća uz očuvanje ekonomije na kolesjeku rasta.

Ukupan kineski dug skočio je na više od 250 odsto BDP-a sa 150 procenata na kraju 2006. godine, što je, kako kažu analitičari, pojava koja je u drugim zemljama rezultirala finansijskim krahom ili oštrim usporavanjem privrede, navodi agencija Rojters.

Kineske lokalne samouprave su usred refinansiranja hiljada milijardi juana duga pošto se neke od njih suočavaju sa padom prihoda i rastom deficita.

Rojters takođe prenosi da je Kina imenovala Čena Venćinga za novog šefa Ministarstva državne bezbjednosti, kao i novog šefa civilnih poslova, na zatvaranju redovne sjednice Stalnog komiteta kineskog parlamenta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *