Dobit Erstea skočila 54%, na 1,2 milijardi eura

Uprkos padu prihoda od kamata, naknada i provizija, neto dobit austrijske Erste banke skočila je u prvih devet mjeseci za 54 posto.

Prema finansijskom izvješću objavljenom u petak, operativni prihodi jedne od vodećih austrijskih banaka u trećem tromjesečju dostigli su 1,6 milijardi eura čime se prihod za prvih devet mjeseci zaustavio na 4,95 milijardi eura. U odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, radi se o smanjenju za 2,6 posto.

Teško okruženje

Prihodi od kamata u devetomjesečnom razdoblju smanjeni su 1,7 posto na 3,26 milijardi eura. U Ersteu pojašnjavaju kako je to uglavnom posljedica tržišnog okruženja karakterizovanog kontinuirano niskim kamatnim stopama te činjenice da rast kreditiranja nije potpuno kompenzovao nastavljenu prodaju nenaplativih kredita.

Prihod od naknada i provizija smanjio se gotovo četiri posto na 1,31 milijardu eura prvenstveno uslijed nižih prihoda od poslovanja s hartijama od vrijednosti i platnih usluga. Neto rezultat od trgovanja i fer vrijednosti blago se smanjio 0,7 posto na 191,6 miliona eura. Međutim, budući da su doprinosi od prihoda štedionica pokrivenih sistemom međugarancija pali s vrlo visokih nivoa, manjinski interes pao je sa 275 na 245,6 miliona eura. Stoga je dobit, odnosno neto rezultat pripisiv vlasnicima matične kompanije kako to nazivaju u Ersteu, porastao sa lanjskih 764,2 miliona eura na 1,17 milijardi eura.

Kapitalno ojačali

Finansijski rezultat znatno je poboljšao zaradu po dionici koja je skočila sa 1,79 eura na 2,73 eura. Vidno je poboljšan i jedan od temeljnih pokazatelja uspješnosti poslovanja banaka, povrat na kapital (ROE), koji je sa 9,9 posto povećan na 13,5 posto. Banka je i kapitalno ojačala, pa je stopa osnovnog redovnog kapitala porasla na 13,2 posto.

Dok je rast kredita bio pristojan, s više od četiri milijarde eura novih kredita odobrenih u prvih devet mjeseci ove godine, u istom su se razdoblju depoziti klijenata povećali za više od šest milijardi eura. To sugeriše da su štediše odlučile da izbalansiraju situaciju u kojoj prevladavaju niske kamate tako što će štedjeti još više“, izjavio je prvi čovjek Erste banke Andreas Treichl.

Dividenda za ovu godinu mogla bi biti euro po dionici što daje dividendni prinos od 3,5 posto.

HRportfolio

Check Also

Crnogorski Telekom prvi u Crnoj Gori predstavlja eSIM tehnologiju

Crnogorski Telekom nastavlja sa predstavljanjem svjetskih digitalnih trendova u Crnoj Gori, čijim razvojem i uvođenjem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *