Android drži rekordnih 87,5 odsto udela na tržištu smartfona

Googleov operativni sistem Android stekao je rekordnih 87,5 odsto udjela na globalnom tržištu smartfona u trećem kvartalu ove godine, objavila je kompanija za istraživanje tržišta Stratedži Analitiks.

Rezultati istraživanja pokazuju porast Androidovog tržišnog udjela sa prethodinih 84,1 odsto zabilježenih u istom kvartalu prošle godine, dok je tržišno učešće Appleovog iOS-a skliznulo na 12,1 posto sa ranijih 13,6 procenata, prenosi agencija Frans pres. “Vođstvo Androida na globalnom tržištu smartfona u ovom trenutku izgleda nedostižno”, kaže Vudi Ou iz kompanije Stratedži Analitiks, i dodaje da njegovi jeftini servisi i za upotrebu lak softver ostaju privlačni proizvođačima hardvera, operatorima i korisnicima širom svijeta.

On je dodao da dominacija Androida predstavlja izazov za Googlee, koji svoj sistem nudi besplatno proizvođačima. U izvještaju se navodi da je globalna isporuka smartfona porasla šest posto u odnosu na godinu ranije, na 375,4 miliona jedinica u trećem kvartalu, što je najbrža stopa rasta za godinu dana.

Prema istraživanju, tržišni udio drugih operativnih sistema, uključujući Vindouz i Blekberi pao je na minimalnih 0,3 odsto sa prošlogodišnjih 2,3 procenta, navodi francuska agencija.

Check Also

Privredni sud odblokirao račun Opštine Budva

Vijeće Privrednog suda kojim je predsjedavao Blažo Jovanić usvojio je prigovor Opštine Budva i time …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *