Pregled štampe za 29. oktobar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Mogu da upišu Adu kao svoju

Ministarstvo finansija poništilo je rješenje područne jedinice Uprave za nekretnine Ulcinj kojim je odbijen zahtjev HTP Ulcinjska rivijera za upis svojine nad zemljištem Ade Bojane, potvrđeno je juče Vijestima zvanično iz resora kojim rukovodi ministar Raško Konjević. Time je Ministarstvo uvažilo zahtjeve iz žalbe HTP Ulcinjska rivijera.

Samo marina imala profit

Kompanija Port of Adria, bivši Kontejnerski terminali i generalni tereti iz Bara tokom prvih devet mjeseci ove godine izgubila je 613.095 eura, pokazuju podaci iz bilansa uspjeha objavljenog juče na sajtu Montenegroberze.

Želimo svoj naftni terminal

Lukoil Montenegro, ćerka ruske kompanije Lukoil, za deset Igodina poslovanja na tržištu Crne Gore je investirao 56 miliona eura. Izvršni direktor Lukoila Montenegro Andrej Kuku rekao je da se od početka poslovanja kompanija nalazi na bijeloj listi poreskih obveznika u Crnoj Gori.

Dnevne novine

Prosječna zarada 501 euro

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u septembru je iznosila 501 euro i bila je 0,2 odsto manja nego u avgustu, pokazuju podaci Monstata.

Rast BDP-a i veća konkurentnost glavni ciljevi

Najvažniji cilj države Crne Gore, koja je statistički gledano najrazvijenija zemlja zapadnog Balkana, jeste dinamiziranje ekonomskog rasta i dostizanje višeg nivoa konkurentnosti, smatra premijer Milo Đukanović.
On je poručio da je podizanje stope rasta ekonomije na četiri odsto i više zahtjevan, ali i realan proces, s obzirom na investicije koje generišu ozbiljan rast na srednji rok.

Investirali u Crnu Goru 56 miliona eura

Naftna kompanija Lukoil Montenegro obilježiće sjutra deset godina uspješnog poslovanja u Crnoj Gori. Kako je kazao je izvršni direktor firme Lukoil Montenegro Andrej Kuku, ukupan iznos investicija te komanije u našu državu je 56 miliona eura.

Potreban veći broj inženjera

Crnogorskoj privredi će, uporedo sa njenim razvojem, biti potreban i veći broj inženjera metalurško-tehnološke struke, pa je zato neophodna bliska saradnja ta dva sektora, zaključeno je na panel diskusiji na Metalurško-tehnološkom fakultetu (MTF) Univerziteta Crne Gore (UCG).

Pobjeda

Privrednici podržali otplatu duga na 60 rata

Nacrt zakona o mjerama poreske podrške, koji podrazumijeva plaćanje poreskog duga na 60 mjeseci, dobio je punu podršku tokomjavne rasprave, koja je završena 15. oktobra. Preporuke Unije poslodavaca i Privredne komore suštinski ne mijenjaju tekst zakona saopštili su Pobjedi iz Ministarstva finansija, koje je autor ovog zakona.

Crna Gora najrazvijenija zemlja Zapadnog Balkana

Crna Gora je najrazvijenija zemlja Zapadnog Balkana, pri čemu se u narednom periodu treba posvetiti dinamiziranju ekonomskog rasta i dostizanju višeg nivoa konkurentnosti, kako bi se ostvario ukupan društveni napredak države ocijenio je premijer Milo Đukanović u razgovoru sa predsjednikom Privredne komore Velimirom Mijuško vićem.

Najviše lažnjaka od 50 i 20 eura

Od početka ove godine, zaključno sa krajem septembra, u Crnoj Gori je otkriveno je 837 komada falsifikata eura i dolara najviše novčanica od 50 eura i 20 eura, te kovanica od dva eura rečeno je juče Pobjedi iz Centralne banke. Ukupna vrijednost falsifikovanih novčanica i kovanica je 31.707 eura i 302 američka dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *