Sistem istraživanja nafte u Jadranu bolji od Norveškog

Dodajte komentar
Ilustracija

Crnogorski sistem, kada je u pitanju projekat istraživanja nafte i gasa, u mnogome je bolji nego i aktuelni norveški sistem jer su uspostavljeni najbolji standardi, ocijenio je međunarodni konsultant za pitanja nafte i gasa Bjorn Erik Leerberg.

On je u tenderskom postupku za dodjelu ugovora o koncesiji bio angažovan kao stručni savjetnik Ministarstva ekonomije, što je za njega, kako kaže, bila velika čast.

Velika je privilegija za jednog Norvežanina da bude uključen u sesiju gdje jedna od najmlađih suverenih država u Evropi ponovo ulazi u projekat istraživanja ugljovodonika. Ja sam imao privilegiju da radim timom Ministarstva ekonomije nekoliko godina kako bi smo pokrenuli cijeli ovaj proces“, rekao je Leerberg.

Crnogorski sistem

Kako je kazao Leerberg, ovaj projekat nije zalazak sunca crnogorske turističke industrije već je ovo izlazak sunca za novi sektor, koji može mnogo benefita donijeti našoj državi.

Crna Gora je pratila veoma pažljivo pristup ‘korak po korak’ da osigura sve prije nego što jednu od najnaprednijih industrija uvede u svoje netaknute vode. I takav pristup je neophodan ako želite da budete pažljiv regulator. U mnogome crnogorski sistem je, moram da priznam i bolji nego aktuelni norveški sistem jer su uspostavljeni najbolji standardi“, objasnio je Leerberg. Prednost sistema koji Crna Gora koristi je u tome, kako kaže Leerberg, što se lako može provjeriti da li se poštuju regulatorni zahtjevi.

U regulatornoj sredini, uključujući i potrebe i zahtjeve u skladu sa ugovorima o dijeljenju proizvodnje, ovaj sistem pošto je u javnom domenu može biti javno mjeren, odnosno može da se vidi da li se kompanije ponašaju na fer način i da akteri, pored Vlade, mogu da vide da li se valjano prate regulatorni zahtjevi“, istakao je Leerberg.

Regulatorni zahtjevi

Prema njegovim riječima, Vlada Crne Gore će dobiti dio profita, od ukupnog profita koj i ostvare kompanije što će im, tvrdi Leerberg, olakšati efikasnije operacije.

U interesu svih strana je, ukuliko postoji ugljovodonik, a vjerujem da postoji u vašem podmorju, da ova i naredne kompanije koje će učestvovati već imati administrativni i regulatorni sistem koji će im omogućiti da istraživanje rade na najbolji mogući način“, tvrdi Leerberg.

Regulatorni zahtjevi, smatra on, treba da se znaju unaprijed tako da se mogu na vrijeme i valjano pripremiti i procijeniti šta je potrebno da se uradi, kada, i na koji način.

Na kraju krajeva ovako će Crna Gora danas i u budućnosti izgraditi jedan od najboljih sistema i nadam se da će kompanije i administracija uspjeti u ovim zajedničkim naporima, a meni je čast i jako sam ponosan što mi je omogućeno da budem dio ovog projekta“, zaključio je Leerberg.

Tri obavezne i jedna uslužna bušotina

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić i predstavnici konzorcijuma “Eni-Novatek” Karlo Vito Ruso i Andrei Popov potpisali su sredinom septem bra Ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore, čime poslije sedam godina priprema može da počne istraživanje nafte i gasa na crnogorskoj obali.

Kako je kazao ministar ekonomije, konzorcijum EniNovatek obavezao da vrši tri obavezne i jednu uslužnu bušotinu od čega je jedna na dubini od 6.500 metara.

Ovo je radni program koji je u prvom periodu istraživanja vrijedna 85 miliona eura, a u drugom 12 miliona. To nije obećanje, već je tako definisano ugovorom koji je potkrijepljen bankarskom garancijom na 85 miliona na cjelokupnu vrijednost radova“, objasnio je Kavarić.
Dodao je da su obezbijeđene garancije od majki firmi kao osiguranje u slučaju eventualne štete, te da je omogućena maksimalna bezbjednost procesa i zadovoljavanja najstrožijih međunarodnih standarda u toj oblasti.

U slučaju kolizije između crnogorske i engleske verzije važiće crnogorska. Ugovor ne predviđa stabilizacione klauzule, već se na bazi povjerenja ulazi u crnogorski poslovni ambijent“, rekao je Kavarić.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *