Pregled štampe za 18. oktobar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Saslušavaju i Malerbu o EPCG

Bivši izvršni direktor Elektroprivrede, Italijan Enriko Malerba, osumnjičen za zloupotrebu položaja u vezi sa konsultantskim ugovorima, saslušava se putem međunarodne pravne pomoći, saopštili su Vijestima iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Ne može se živjeti sa dva eura dnevno

Savez sindikata Crne Gore nezadovoljan je zbog nacrta nove metodologije za određivanje potrošačke korpe koju je uradio Zavod za statistiku Monstat. Iz SSCG su pitali Monstat kako je moguće zadovoljiti dnevnu potrebu za hranom sa 2,08 eura.

Sve vrste goriva poskupjele pet centi

Sve vrste goriva od danas su skuplje pet centi po litru, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Dnevne novine

Inflacija u septembru iznosila je 0,9 odsto

Mjesečna inflacija u septembru, mjerena indeksom potrošačkih cijena iznosila je 0,9 odsto, dok su potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec prethodne godine bile u prosjeku niže za 0,1 odsto, navedeno je u novom izvještaju Monstata.

Pristigla jedna prijava za žičaru Kotor-Lovćen

Na javni poziv za pretkvalifikaciju za dodjeljivanje koncesije za izgradnju i upravljanje novom žičarom od Kotora do Cetinja dostavljena je jedna prijava, saopšteno je agenciji Mina-biznis iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Budžetski deficit treba povećati za skoro milion

Državna revizorska institucija (DRI) dostavila je juče u skupštinsku proceduru Izvještaj o reviziji Prijedloga zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu. DRI je uradila finansijsku reviziju prošlogodišnjeg budžeta kojom je dala pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje i reviziju pravilnosti gdje je dala uslovno mišljenje.

Takođe, dRi je u ovogodišnjem izvještaju ocijenila da budžetski deficit treba povećati za 974,080 eura, a depozite za 41.330 eura.

Dan

U blokadi 100 taksi udruženja

Lista blokiranih preduzeća Centralne banke svaki mjesec proširi se za nekoliko desetina frizerskih i kozmetičkih salona, taksi udruženja, odnosno preduzetnika koji su registrovani za obavljanje djelatnosti taksi prevoza. Na crnoj listi su tradicionalno i na stotine advokatskih kancelarija čiji iznos blokade varira od 15 eura do preko 20 hiljada.

Potrošačka korpa spala na 92 artikla

Savez sindikata Crne Gore dostavio je medijima komentar na nacrt revizije metodologije minimalne potrošačke korpe.
Osnovna primjedba tog sindikata na ponuđeni nacrt revizije metodologije minimalne potrošačke korpe odnosi se na način utvrđivanja, odnosno podatke koji se koriste prilikom utvrđivanja minimalne količine hrane i neprehrambenih proizvoda i usluga koji obzbjeđuju održavanje života i radne sposobnosti, bilo pojedinca ili domaćinstva.

Pobjeda

Sedam opština mora realnije planirati razvoj

Ministarstvo ekonomije upozorilo je opštine, a prije svega njih sedam koje u narednih nekoliko mjeseci treba da donesu strateške planove razvoja, da budu realne.
Do kraja ove godine razvojni planovi ističu Bijelom Polju (predsjednik opštine Aleksandar Zurić), Kolašinu (Zeljka Vuksanović) Tivtu (Snežana Matijević) i Zabljaku (Veselin Vukićević), a naredne Podgorici (Slavoljub Stijepović), Beranama (Dragoslav Šćekić) i Plužinama (Mijuško Bajagić).

Nedozvoljeno prekoračenje potrošnje 19,2 miliona

Državna revizorska institucija dalaje pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje i uslovno mišljenje na reviziju pravilnosti Predloga zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu. DRI je juče objavila izvještaj na svom sajtu, ali je on prije četiri dana dostavljen jednom mediju koji gaje objavio prije zvanične objave.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *