Kritični momenat za Grčku, dogovor do Božića?

Dodajte komentar

Grčki premijer Aleksis Cipras obećao je da će u narednih nekoliko nedjelja uvesti novu grupu mjera štednje.

Cipras je naveo da će njegova zemlja tražiti da sporazum sa povjeriocima o olakšavanju grčkog duga bude zaključen do Božića.

Ne dolazimo kao prosjaci ili siromašni rođaci, već uzdignute glave i dostojanstveno, kao predstavnici zemlje koja je prošla kroz ogromne teškoće“, rekao je Cipras na kongresu svoje stranke, ljevičarske Sirize.

Grčka je od 2010. godine prošla kroz nekoliko programa pomoći Međunarodnog monetarnog fonda i drugih zemalja eurozone, ali je njen javni dug zbog oslabljene privrede povećan na 315 milijardi eura, što je 179 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Atina traži od svojih povjerilaca da obezbijede obećane olakšice i da ublaže program naplate duga.

Poruke poput ‘vidjećemo’ i pozivi da počnemo da ‘radimo domaći zadatak’ više nisu prihvatljivi za nas. Nema opravdanja za odlaganje“, poručio je Cipras.

Povjerioci su voljni da ublaže uslove Grčkoj, ali pojedine zemlje eurozone navode da su ti uslovi već dovoljno povoljni i da Grčka kasni u sprovođenju strukturnih reformi.

Predstavnici MMF-a, Evropske komisije i Evropske centralne banke trebalo bi tokom oktobra da posjete Atinu kako bi prinudili Grčku da smanji državnu pomoć hipotekarnim dužnicima i radnicima neprofitabilnih kompanija, što je ključno za oporavak ekonomije posle višegodišnjeg slabljenja i stagnacije.

Sa duge strane, Ciprasova vlada tvrdi da će primjena oštrijih mjera bez sporazuma o olakšavanju duga ugroziti opravak zemlje.

Poslanici Evropskog parlamenta, socijalisti koji podržavaju ljevičarsku vladu u Atinu, pozvali su Evropsku komisiju da požuri sa otpisom duga Grčkoj, navodeći da svako odlaganje može imati “razarajuće posljedice na njenu privredu”.

Više od 36 evropskih poslanika iz redova vladajuće “Sirize” i savezničkih, evrosocijalističkih partija, uputili su pismo komesaru EU za ekonomska pitanja Pjeru Mosokovisiju.

U pismu se poziva EU da izvrši pritisak na finansijske institucije i kreditore, kako bi se počeli pregovori o novim uslovima za vraćanje nevjerovatnih 315 milijardi eura grčkog duga. To bi podrazumijevalo duži rok i ravnopravniji rok otplate.

Dalja odlaganja početka konkretnog i važnog dijaloga o otpisu duga mogu imati razorne rezultate po grčku ekonomiju i suprotstaviti se čak i najskromnijem smanjenju nezaposlenosti i siromaštva“, navodi se u pismu.

Sinteza

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *