Oland: Amerika besramno kažnjava evropske firme

Dodajte komentar

Francuski predsjednik Fransoa Oland optužuje Sjedinjene Američke Države da zloupotrebljavaju svoju moć tako što evropskim firmama naplaćuju ogromne kazne, čime se dodatno rasplamsava spor oko transatlanskog trgovinskog sporazuma.

Oland kaže da su kazne, od kojih je najnovija ona od 14 milijardi dolara njemačkoj Dojče banci zbog prodaje toksičnih obveznica baziranih na hipotekarnim kreditima u SAD, jedan od razloga zašto ne može podržati sporazum o slobodnoj trgovini između SAD i EU.

Kada Evropska komisija krene protiv Googlea i ostalih internet divova koji ne plaćaju porez u Evropi, Amerika se uvrijedi“, rekao je Oland u intervjuu časopisu L’Obs.

Šta više, besramno traže osam milijardi od BNP ili pet milijardi od Dojče Banke“, dodao je.

BNP je 2014. kažnjen zbog kršenja američkih sankcija protiv Irana i Sudana, što je izazvalo zgražavanje u Francuskoj gdje te akcije francuske banke nisu bile nezakonite.

Odluka EU iz avgusta da Apple plati 13 milijardi eura neplaćenih poreza u Irskoj takođe je izavala bijes SAD gdje je izvršni direktor proizvođača iPhonea Tim Kuk ocijenio da se radi o „političkim glupostima“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *