Finansijski nadzor: EU proćerdala 5,5 mlrd evra

Dodajte komentar

Evropska unija je proćerdala 5,5 milijardi eura u 2015. godini, saopštio je danas organ EU za finansijski nadzor, upozorivši da Brisel treba da povrati povjerenje evropskih građana uzdrmano Bregzitom i drugim problemima.

Rđavo utrošena sredstva otišla su na plaćanje precijenjenih troškova osoblja angažovanog za razvoj usluga računarstva u oblaku (cloud computing), navodi se u saopštenju, a prenosi agencija Frans pres.

Kao drugi primjer neprihvatljivog trošenja novca od kog su se okoristili ljudi, navedena je pomoć malim i srednjim preduzećima u Republici Češkoj, Italiji i Poljskoj.

Objavljujući izvještaj za 2015. godinu, Klaus-Hajner Lene, predsjednik Evropskog revizorskog suda, rekao je da su Evropljani izgubili povjerenje u institucije EU zbog ekonomskih problema, migrantske krize i britanskog glasanja za napuštanje Unije.

U mjesecima i godinama koje dolaze, za EU će biti veliki izazov da povrati to povjerenje“, kazao je Lene na prezentaciji izvještaja, naglasivši da bi dobar početak bio da se obezbijedi bolje trošenje sredstava.

Ljudi čak ne mogu ni da počnu da nam vjeruju ako nisu ubijeđeni da valjano vodimo računa o njihovom novcu“, dodao je on.

U izvještaju se navodi da je tzv. stopa odstupanja kod rashoda blago pala na 3,8 odsto budžeta EU teškog 145,2 milijarde eura u 2015. godini, ali da je još uvjek znatno iznad prihvatljivog nivoa od 2,2 procenta.

Iznos protraćenog novca za prošlu godinu predstavlja neznatno poboljšanje u odnosu na 6,3 milijardi eura, na koliko su procijenjena “bačena” sredstva u 2014.

U dokumentu se navodi da ove cifre nisu mjera prevara, neefikasnosti ili rasipanja, već su procjena iznosa novca koji nije smio da se isplati, jer njegovo trošenje nije bilo potpuno u skladu s pravilima EU.

Troškovi kojima su upravljali Brisel i države članice imaju isti nivo greške pošto je njima direktno upravljala Evropska komisija, moćna izvršna vlast EU, navodi se u izvještaju.

Ukupan budžet EU iznosi oko jedan odsto bruto domaćeg prihoda Evropske unije i oko dva odsto ukupne javne potrošnje u zemljama članicama, dodaje se u dokumentu.

Rashodi EU iznose oko 285 eura po svakom stanovniku 28-članog bloka, u kom živi oko 500 miliona ljudi.

Sinteza

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *