Rusija i Turska potpisale ugovor o izgradnji gasovoda “Turski tok”

Dodajte komentar

Ministri energetike Rusije i Turske potpisali su juče u Istanbulu ugovor o izgradnji gasovoda “Turski tok”, kojim će gas iz Rusije biti sproveden do Turske kroz dvije magistralne linije, od kojih bi jedna bila namijenjena za distribuiranje energenta zemljama članicama Evropske unije, javlja AP.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, na marginama Svjetskog energetskog kongresa u Istanbulu.

Prema dogovoru, obije linije treba da budu izgrađene do decembra 2019. godine. Riječ je o projektu koji je bio obustavljen zbog tenzija između dvije zemlje, podseća američka agencija.

Putin je na konferenciji za novinare rekao da su se u okviru diskusije o projektu, Moskva i Ankara takođe dogovorile da Turska dobije popust na gas.

Prema ovom tek potpisanom medudržavnom sporazumu odlučeno je da se ubrzaju radovi na ’Turskom toku‘. Drugo važno pitanje je nuklearna elektrana ’Akuju‘. Ovdje je postignut dogovor da se dodatno ubrza rad na nuklearnoj elektrani ’Akuju‘. Uvjeren sam da ćemo biti u stanju da nadoknadimo vrijeme izgubljeno u proteklom periodu”, istakao je Erdogan.

Ranije je direktor “Gasproma” Aleksej Miler, kako je prenio Sputnjik, saopštio da sporazum Rusije i Turske podrazumijeva izgradnje dvije linije magistralnog gasovoda po dnu Crnog mora, a kapacitet svake linije je veći od 15 milijardi kubnih metara gasa. Pretpostavlja se da će gas kroz prvu liniju biti u potpunosti predviđen za turske korisnike. Druga linija predviđena je za evropsko tržište, ali njena izgradnja biće moguća tek nakon dobijanja odgovarajućih garancija Evropske unije, kako su više puta isticali u Moskvi.

Prema dogovoru, obije linije treba da budu izgradene do decembra 2019. godine. “Gasprom“ je već objavio da je dobio većinu dozvola od Ankare za sprovodenje projekta.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *