Njemačka planira zabranu auta na dizel i benzin od 2030.

Dodajte komentar

U Njemačkoj planiraju zabranu proizvodnje novih benzinskih i dizelskih motora od 2030. godine. Zastupnici drugog doma njemačkog parlamenta predložili su Evropskoj komisiji da se nakon 2030. zabrani registrovanje vozila koja pokreću motori na unutrašnje sagorijevaje, prenosi u nedjelju Spiegel Online.

Potrebno je preispitati dosadašnju poreznu politiku kako bi se potaknula saobraćajna rješenja koja ne uzrokuju onečišćenje i postigao cilj po kojem bi se nakon 2030. u Evropskoj uniji registrovala samo vozila bez emisija“, navodi se u zahtjevu Bundesrata upućenom Evropskoj komisiji.

Kako javlja Spiegel Online, oko ovog zahtjeva su se saglasile i savezne pokrajine u kojima su na vlasti demokršćani i pokrajine sa socijaldemokratskim vladama.

Savezni ministar saobraćaja Alexander Dobrindt (Hršćansko-socijalna unija CSU) odbacio je međutim inicijativu Bundesrata rekavši da je nerealna.

Motori s unutrašnjim sagorijevanjem će se kao prelazna tehnologija razvijati paralelno s razvojem električnog automobila‘, rekao je Dobrindt koji vjeruje da će se tržište elektroautomobila dalje razvijati zahvaljujući podsticajima.

Najveći evropski automobilski klub, njemački ADAC takođe je kritikovao inicijativu Bundesrata.

Efikasni i ekološki motori s unutrašnjim sagorijevanjem će i nakon 2030. ostati važan saobraćajni i ekonomski činilac”, priopćio je ADAC te zaključio kako “jednostrane zabrane tehnologija” ne donose ništa.

ADAC takođe smatra da bi prijevremeno ukidanje tih motora ugrozilo radnike u njemačkoj automobilskoj industriji s obzirom na to da je za proizvodnju elektromotora potrebno višestruko manje radne snage nego pri proizvodnji motora s unutrašnujim sagorijevanjem.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *