Svi se pitaju ko će kupiti Twitter. Izgleda da Google ipak neće

Dodajte komentar

Cijena dionice Twittera zaronila je za 20 posto nakon što je Re/Code objavio da Googleova holding kompanija Alphabet, koja se smatrala naizglednijim novim vlasnikom Twittera, odustaje od preuzimanja.

Kako je prodaja Twittera postala najvjerovatniji scenario, cijena dionice je skočila na 31,87 dolara, odnosno za 80 posto u odnosu na svoju istorijski najnižu cijenu od 13,73 dolara, koliko je iznosila u maju ove godine. Nakon vijesti o Googleovom dustajanju, pala je na oko 20,99 dolara.

Jedini ozbiljan bio je Salesforce, no i to je upitno

Iako se u kontekstu preuzimanja spominjali Salesforce i Walt Disney, pa čak i Apple, analitičari su smatrali da bi Google imao najviše koristi od preuzimanja. Njihovi pokušaji u segmentu društvenih platformi nisu polučili željene rezultate (sjetite se fijaska s Google+), pa bi s kupovinom Twittera popravili svoju poziciju u svijetu društvenih medija, nasuprot sve opasnijih Facebooka i Snapchata. Da stvar bude gora, Re/Code piše da njihovi izvori kažu kako za Twitter zapravo nisu pretjerano zainteresovani ni Walt Disney niti Apple.

Ostaje Salesforce, firma specijalizovana za razvoj CRM-a, softvera u cloudu namijenjenih za upravljanje poslovanjem i odnosima s klijentima. Izvršni direktor kompanije Marc Benioff i javno je iskazao interes za kupovinu, tvrdeći za Business Insider da je Twitter “nebrušeni dijamant kojeg bi on pretvorio u fantastičnu kompaniju”. Doduše, svojim entuzijazmom nije uspio zaraziti i Wall Street. Nakon objave o namjeri preuzimanja, dionica Salesforcea je skliznula za sedam posto, na 66,77 dolara.

Naknadno, na konferenciji Dreamforce, Benioff je na pitanje o Twitteru ipak bio nešto suzdržaniji. “Mislim da je riječ o odličnom brendu i želim Jacku svako dobro kao i kompaniji, tako na to gledam danas”, kazao je.

Ulagači nisu oduševljeni idejom

Salesforce je samo u zadnja četiri mjeseca potrošio četiri milijarde dolara na razne akvizicije, pa se investitori boje da će kompanija zagristi više nego što može progutati. Dodatno preuzimanje Twittera i sređivanje neuredne situacije u kompaniji, smatraju ulagači, moglo bi ozbiljno zakočiti rast Salesforcea. Povrh toga, Abhey Lamba iz analitičke kuće Mizuho procjenjuje da bi kupovina Twittera mogla sniziti i do 17 milijardi tržišne vrijednosti Salesforcea.

Salesforce jako želi ući u biznis s društvenim mrežama, pa je već ranije htio da kupi LinkedIn, no tu ga je pretekao Microsoft. Osim toga, direktor Salesforcea Benioff pasionirani je tviteraš. No ako i ovaj potencijal za preuzimanje propadne, postavlja se pitanje može li Twitter preživjeti sam. Twitter već duže vrijeme ne uspijeva da pronađe recept za stagnaciju korisničke baze, koja je snažno uticala na pad prihoda od oglašavanja, a povjerenje investitora u suosnivača i direktora Jacka Dorseyja sve se više topi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *