Prodaja FC MIlan: Kako su Kinezi prevarili Berlusoknija

Dodajte komentar

Silvio Berluskoni je zbog dugova morao da proda FC Milan – a sada uticajni Bloomberg javlja da je kineski kupac tog kluba prevario lombardskog tajkuna – podvalivši mu lažnu bankarsku garanciju.

Naime, Berluskonijeva grupa Fininvest SpA objavila je prošlog mjeseca da je Milan odlučila da proda kineskim investitorima za 740 miliona eura. Investitori su, da bi pokazali svoju finansijsku sposobnost, priložili i dokument Banke iz Điangcua po kojemu jedna od članica konzorcija u tom trenu ima na raspolaganju 852,468.304,56 renminbija (ili yuana), tj. nešto više od 100 miliona eura. Banka je naknadno izjavila da nikada nije izdala taj ni takav dokument. Dakle, njena garancija bi bila krivotvorena, ako banka ne laže.

Konzorcijum je uplatio nepovratnih 100 miliona eura, a obavezao se da će do kraja godine uplatiti još 350 miliona, preuzeti dugove i izgraditi klupski stadion. Ozbiljnost tih ugovornih obećanja potvrđivali su garantni dokumenti – a sada je njihova istinitost dovedena u pitanje. Svi se pitaju: jesu li Kinezi Berluskonija naprosto prešli?

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *