Globalna ekonomija: Svijet strepi od poteza SAD-a

Dodajte komentar

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka iz 20 najvećih svjetskih ekonomija sastaće se u Vašingtonu i diskutovati o rizicima po rast globalne ekonomije.

Oni će na sastanku ove nedjelje govoriti i o tome kako da se izbore sa tajnovitošću fiktivnih kompanija koje omogućavaju utaju poreza i pranje novca.

Finansijski lideri iz Grupe 20 će u četvrtak, 6. oktobra, imati radnu večeru u Vašingtonu, uoči godišnjeg zasijedanja Međunarodnog monetarnog fonda, prenosi agencija Rojters.

U dokumentu pripremljenom za učesnike, Kina, koja je ove godine predsjedavajuća G20, navodi da su se globalna finansijska tržišta oporavila od posljedica odluke Velike Britanije da izađe iz Evropske unije, ali da neizvjesnost opstaje.

“Negativni rizici ostaju povišeni. Mijenjanje očekivanja u pogledu tempa normalizacije američke monetarne politike bi moglo imati značajne posljedice po kretanje kapitala i kolebanja na finansijskim tržištima”, navodi se u tom dokumentu, i dodaje da će neizvjesnost u pogledu napretka Bregzita takođe povećati rizike koji izazivaju nestabilnost.

Ministri iz G20 će, takođe, raspravljati o preduzimanju većih napora za razmenu informacija o vlasnicima kompanija, navodi britanska agencija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *