Funta na trogodišnji minimumu prema euru

Dodajte komentar

Britanska funta pala je na trogodišnji minimum prema euru, pošto je britanska premijerka Tereza Mej saopštila da će Britanija do kraja marta pokrenuti Bregzit.

Istovremeno, britanski ministar finansija upozorio je na “turbulencije”.

Funta je oslabila na 87,46 penija prema euru, najniži nivo od avgusta 2013. godine, nakon što je britanska vlada objelodanila dodatne detalje o načinu izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, prenosi agencija Frans pres.

Na početku ovonedjeljnog trgovanja u Londonu, funta je takođe oslabila prema dolaru, na 1,2853 funte za dolar, što je za 0,5 odsto niže u odnosu na petak.

Britanski ministar finansija Filip Hamond je izjavio da građani mogu očekivati “izvjesne turbulencije u pregovaračkom procesu”, dodajući da bi se povjerenje potrošača i preduzeća moglo kretati kao na roler-kosteru.

Pad kursa funte ovog jutra odražava zabrinutost investitora“, izjavila je tržišni ekonomista kompanije Filip kepital, Ana Taker.

Britanska ekonomija je u periodu posle Bregzita ostvarila bolje rezultate od očekivanja analitičara, a ključni pokazatelj snage preradjivačkog sektor, indeks menadžera nabavke (PMI) koji izračunava londonska kompanija Markita, porastao je u septembru na 55,4 poena sa 53,4 poena iz avgusta, što je njegov najveći nivo od sredine 2014. godine, prema danas objavljenim podacima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *