Frankfurt novi finansijski centar?

Dodajte komentar
Frankfurt

U trenutku kada firme prave planove kako da nastave stvoje investiranje izvan Londona, Frankfurt, kao potencijalni novi finansijski centar, već sada broji klijente.

Čovek zadužen za promociju Frankfurta kao finansijskog centra, Erik Menges, inače, predsjednik „FrankfurtRheinMain GmbH“, agencije za strana ulaganja, naglašava da on nije poslat u London da bi namamio kompanije da svoje poslovanje prebace u Njemačku, i tako iskoristi trenutak poslovne i političke neizvesnosti, praćen posljedicama Bregzita. On je rekao da njegova agencija nema za cilj da ohrabruje potencijalne klijente da napuste London, niti da pokuša da javnosti predstavi kako je Frankfurt bolji ili gori od Londona. Ipak, Menges je u svom izvještaju naveo nekoliko razloga zbog kojih bi finansijski stručnjaci željeli da žive i rade u Frankfurtu. Naime, taj grad odlikuju dobri univerziteti, desetine međunarodnih škola, uspješna lokalna industrija i dobre saobraćajne veze.

Sa druge strane, gradonačelnik, Piter Feldman bio je manje oprezan govoreći o svojim motivima. On je otvoreno rekao da je u toku „marketing kampanja“ o kvalitetima Frankfurta, kao i da je uvjeren da će taj grad postati ekonomska kapija između Londona i Evropske unije. Feldman i njegove kolege bili su protivnici Bregzita, međutim, on vjeruje da bi to mogla biti prilika za izgradnju „jakih mostova“ između Londona i Frankfurta.

Na nedavno održanom prijemu u Londonu, kome su prisustvovali njemački i britanski privrednici, glavna tema bio je upravo Frankfurt, kao novi finansijski centar. Prijemu je prisustvovao i Majkl Melingof, generalni direktor njemačke finansijsko-tehnološke firme „TechFluence“, koji pomaže spajanje start-up biznisa, sa potencijalnim investitorima. Melingof je naglasio da je Bregzit dobra šansa za Frankfurt, kao i da njima više odgovara, jer je za njihovu kompaniju London uvjek bio „predaleko“. On je dodao da je London uvjek bio svjetska prijestonica finansija, ali je jasno da je sada ta pozicija ugrožena. Melingof je kazao i da su mnoge kompanije unaprijed istraživale tržište, kako bi našle moguće alternative, ukoliko referendum u Britaniji bude uticao na položaj Londona i dodao da ljudi već traže druge opcije.

Andrea Metz, advokatica „Lutfera“, velike njemačke poslovne-pravne firme, koja ima kancelariju u Londonu, rekla je da Frankfurt ima uslove i poslovni prostor za sve ljude koji, razočarani Bregzitom, žele da presele svoje poslove iz Londona u Njemačku. Ona je navela da Frankfurt nije na istom nivou, što se tiče globalnog položaja i prepoznatljivosti, ali ga odlikuje istorija kulturnog i trgovinskog centra.

Naime, Frankfurt je bio centar evropskog merkantelizma, još od 12. vijeka, a „Frankfurt Messe“, trgovinski sajam, postoji već pola milenijuma. Ovaj njemački grad raspolaže akademskim resursima, a jedan je od vodećih kad je riječ o pokretanju tehnoloških startapova. Pored toga, ima tržište za 40 miliona korisnika u radijusu od 200 kilometara. Automobilski giganti, kao što su „General Motors“, „Honda“ i „Mazda“ imaju značajne investicije u regionu, a oko 10 odsto robe označene sa „Made in German“ dolaze iz regiona Frankfurta.

Na osnovu stavova 360 vodećih bankara, zaključeno je da bi London, posle Bregzita, mogao da izgubi oko 20 procenata finansijskih poslova. Zaključak je da se Frankfurt bolje pripremio za posledice Bregzita, nego što je to uradila Velika Britanija. Opšta predrasuda o Njemcima koji se vode krilaticom “ko rano rani“, u ovom slučaju se pokazala kao istinita.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *