Prvi supermarket odbačene hrane otvoren u Velikoj Britaniji

U britanskom gradu Padsiju, u blizini Lidsa, otvoren je prvi supermarket gdje se prodaje hrana predviđena za otpad.

Roba u ovom supermarketu košta onoliko koliko potrošač smatra da treba da je plati i već je pomogla mnogim očajnim porodicama da prehrane svoju djecu, piše list Independent.

Aktivisti koji stoje iza ovog projekta otvorili su “magacin”, ili prodavnicu na industrijskoj lokaciji Grendžfil, a kupcima se nudi hrana koju se odbacili supermarketi i druge kompanije.

Adam Smith, osnivač projekta, rekao je Independentu da je u planu otvaranje magacina za prodaju viškova robe u svakom gradu u Britaniji, kao i program “Gorivo za školu”.

Ovaj program, takođe, je rezultat rada istih aktivista koji viškove hljeba, voća, povrća i mliječnih proizvoda prebacuju iz supermarketa u škole.

Ovom hranom, koja bi inače bila odbačena, hrani se oko 12.000 djece sedmično.

Uskoro ćemo otvoriti slične punktove, odnosno prodavnice, u Šefildu i Bredfordu. Svaki grad će imati centralni magacin i imaće “narodni supermarket“, rekao je Smith.

Ova organizacija radi i na proširenju ponude na kafiće iako već sada postoji više stotina kafića širom zemlje koji nude hranu predviđenu za otpad. Razmatra se i organizovanje kurseva na kojima će se učiti kako se pravi džem kako bi ljudi mogli da iskoriste odbačeno voće.

Check Also

Brod “Budva” dobija novog zakupca

Brod Barske plovidbe “Budva” unajmiće kompanija „Norden” iz Danske, najavljeno je iz Barske plovidbe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *