Od sjutra zakon o “švajcarcima”, čeka se potez Addiko banke

Nova zakonska rješenja o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure počeće da se primjenjuju od sjutra kada zakon stupa na snagu.

Zakon je objavljen u Službenom listu 15. septembra. On omogućava da se konverzija primijeni i na kredite koje je Adiko banka prenijela na faktoring kompaniju Heta i na kredite koju se ranije otplaćeni kako bi se klijentima vratio dio koji su pretplatili.

Austrijska Adiko banka (nekadašnja Hipo Alpe Adria) najavila je da će protiv Crne Gore pokrenuti međunarodnu arbitražu i tražiti odštetu ako ovaj zakon stupi na snagu.

Banka tvrdi da amandmani predstavljaju ozbiljnu povredu njenih vlasničkih prava i kršenje obaveza koje je Crna Gora preuzela Sporazumom o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja između Austrije i Crne Gore.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet koji je u fazi vještačenja, a koji se odnosi na krivične prijave podnijete protiv odgovornih u banci zbog kredita koji su odboravani.

U Osnovnom sudu 200 građana od maja 2013. vodi sudski postupak protiv banke i Hete. Oni zahtijevaju da se krediti obračunaju po kursu između franka i eura na dan kada je sklopljen ugovor.

Vijesti

Check Also

Sava osiguranje zapošljava: Saradnik za poslove osiguranja

Akcionarsko društvo Sava osiguranje Podgorica raspisuje O G L A S za radno mjesto SARADNIK …

One comment

  1. hehehe Mozda nadju jos neki dokument koji ne postoji da se pozovu na njega za svoje isprazne prijetnje… Realno postoji opcija da ne primijene zakon, ali nije u pitanju banka sa dorom reputacijom kojoj vjeruju klijenti da bi takva opcija ili banci ili povezanom licu bila uopste na agendi poslovnog razmatranja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.