Addiko (ex Hypo banka) će se žaliti na izmjene Zakona o konverziju kredita u švajcarskim francima

2 komentara

Addiko Bank izrazila je veliku zabrinutost u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima.

U zvaničnom dopisu Predsjedniku Republike Crne Gore, Filipu Vujanoviću, Addiko Bank AG je ponovila svoju veliku zabrinutost u vezi sa Predlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, koji je Parlament Crne Gore usvojio 5. septembra 2016.

Iz banke su kazali da bi izmjene i dopune postojećeg Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure primorale Addiko banku da retroaktivno konvertuje kredite u švajcarskim francima, iako su ih klijenti u prošlosti dobrovoljno zatvorili ili već konvertovali u eure, ili su bili zatvoreni u procesu prinudne naplate.

Ovi amandmani predstavljaju ozbiljnu povredu vlasničkih prava Addiko banke i kršenje obaveza koje je Crna Gora preuzela u skladu sa Sporazumom o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja između Austrije i Crne Gore.  Ukoliko amandmani stupe na snagu u formi zakona, Addiko banka će, uz podršku vlasnika Evropske banke za obnovu i razvoj i Advent International, biti primorana shodno Sporazumu o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja upotrijebiti sva pravna sredstva, uključujući proces međunarodne arbitraže, i zatražiti punu odštetu. Addiko banka takođe planira da uloži žalbu na osnovni Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima usvojen 2015. godine, koji je već izazvao štetu crnogorskom ogranku Addiko Bank AG u iznosu od preko 10 miliona eura“, saopštili su iz banke.

Predsjednik Uprave Addiko Bank, Ulrih Kising kazao je da je Addiko banku i njihove lokalne banke, uključujući crnogorski ogranak, klijent najviši prioritet.

Već više od decenije smo partner našim klijentima u Crnoj Gori i lokalnoj ekonomiji i namjeravamo da to nastavimo biti i u budućnosti. Međutim, kao i svakom stranom investitoru, pravna sigurnost je jedan od ključnih preduslova za buduće investicije i, zbog toga, tražimo od Vlade Crne Gore da se suzdrži od usvajanja najnovijih amandmana i nametanja retroaktivnih i pravno upitnih zakonskih odredbi, koje bi štetile investicionoj klimi u Crnoj Gori”, kazao je Kising.

Crnogorski ogranak Addiko Bank AG, Addiko Bank AD Podgorica, zatražiće od Ustavnog suda Crne Gore mišljenje o amandmanima.

 

Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • “tražimo od Vlade Crne Gore da se suzdrži od usvajanja najnovijih amandmana”
    Amandmane ne usvaja Vlada nego Skupstina, i amandmani su vec usvojeni.
    Kising, sjedi, jedan do kraja godine!!

  • Haha, kakvi amateri, ne znaju ko usvaja zakone??? Ili nbš ne znaju ništa, su im pisali saopštenj u Austriji, a neki lokalni Pi-ar-čić se boji da im primijeni jedno jedino slovo kad prevodi originalno saopšptenje, jer, jelte, šef u Austriji zna bolje kakva je organizacija vlasti u Crnpj Gori i ko donosi zakone… E kuku, kakve neznalice im sjede u Pg, i klimaju glavom na sve što im šef kaže iz inostranstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *