Pregled štampe za 8 septembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Pobjeda

U blokadi više od 15.220 preduzeća za 606 miliona eura

U Crnoj Gori je na kraju avgusta u blokadi bilo 15.220 preduzeća i preduzetnika, neznatno više nego u julu, pokazuju podaci Centralne banke. Ukupan iznos duga na osnovu kojeg su blokirani računi je 605,95 miliona eura, što je 2,69 odsto više nego na kraju jula.

DF bi da zaduži državu još nekoliko milijardi

Program DF-a, koji je prekjuče objelodanjen, predstavlja spisak želja ocjenjuju ekonomski analitičari. U Ministarstvu ekonomije Pobjedi su, međutim, rekli daje ,,sreća što je program nerealan, jer bi DF samo kroz gradnju hidroelektrana državu zadužio nekoliko milijardi.

OŽVS: Gubitak od 381.190 eura

Kompanija Održavanje željezničkih voznih sredstava (OŽVS) u drugom kvartalu ostvarila je gubitak od 381,19 hiljada eura, 7,5 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Dnevne novine

Otpremnine dobilo 30 bivših radnika

Oko 30 bivših radnika Jadranskog brodogradilišta Bijela dobilo je juče otpremnine, dok će u narednih nekoliko dana biti isplaćene sve njihove kolege, kazao je predsjednik sindikata tog preduzeća Mladen Krivokapić.

Mala i srednja preduzeća su okosnica razvoja tivatske opštine

Jedan od glavnih ciljeva rukovodstva Opštine Tivat je razvoj malog i srednjeg preduzetništva, ocijenila je predsjednica ove lokalne samouprave Snežana Matijević.

Ona je juče sa saradnicima obišla tivatsku kompaniju “Una”, koja uspješno posluje posljednje tri decenije, i njen novootvoreni objekat “Marine centar” u Radanovićima. Na prostoru od 650 kvadrata u ponudi je preko 10.000 proizvoda poznatih svjetskih brendova za more i ribolov, sport, rekreaciju i nautiku.

Dan

Advokatima od arbitraža tri i po miliona eura

Radna grupa za praćenje arbitražnih postupaka predložila je Vladi da budžetom za 2017. godinu planira sredstva u iznosu od 3,5 miliona eura, kojima bi platila pravne usluge advokatskoj kancelariji Šonher iz Austrije. Vlada bi o predlogu radne grupe, čiji je predsjednik Branko Vujović, trebalo da se izjasni na današnjoj sjednici.

Parcele vrijedne 54 miliona

Zemljište podgoričke Fabrike “Radoje Dakić procijenjeno je na 54 miliona eura, ne računajući objekte i parcele od oko 24 hiljade kvadrata, koje su u međuvremenu prodate, saznaje “Dan”.

Dobit 1,5 milijardi

Francuska Sosijete ženeral zabilježila je rast neto dobiti u drugom tromjesečju od 8,1 odsto u poređenju sa uporednim periodom, što se djelimično pripisuje prodaji udjela banke u kartičarskoj kući Viza Jurop. Neto dobit Sosijete ženeral u periodu od aprila do juna iznosila je 1,5 milijardi eura, prenosi SEEbiz.

Ne gradite drugi blok TE

Crna Gora bi trebalo da investira u čistu energiju, umjesto izgradnje novih termoelektrana, ocijenio je direktor RAEJT-a (Laboratorija za obnovljive i posebne oblike energije) pri Univerzitetu Berkli u Kaliforniji Daniel Kamen. On je premijeru Milu Đukanoviću uputio pismo u kojem izražava zabrinutost zbog predviđene gradnje drugogo bloka Termoelektrane Pljevlja, koji treba da gradi Škoda Praha, a da finansira Elektroprivreda, saopštili su iz NVO Grin houm.

Vijesti

Odgovornost prebacuju an akcionare

Menadžment Elektroprivrede (EPCG), na čijem čelu je donedavno bio Stefano Pastori, predložio je Skupštini akcionara na usvajanje izvještaj o poslovanju, iako Komisija za hartije od vrijednost (KHOV) još nije konačno odlučila niti dala saglasnost za registraciju smanjenja osnovnog kapitala od 96,55 miliona eura.

Plan premašen za 48,5 miliona

Prihodi državnog budžeta u avgustu iznosili su 190,9 miliona eura i u odnosu na plan veći su za 34,1 odsto ili 48,5 miliona eura. U odnosu na avgust prošle godine naplata državnih prihoda veća je za 66,5 miliona ili 53,4 odsto, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Komercijalna kupuje druge banke

Komercijalna banka planira kupovinu neke od najvećih stranih banaka u Srbiji, ili, kao alternativu, najveći dio portofolija tih banaka, kako bi ojačala svoju poziciju uoči predstojeće privatizacije, saznaje Tanjug.

Eurofond nudi manje, da se izjasni KHOV

Dio nesaglasnih akcionara Eurofonda nezadovoljan je planom izmirenja obaveza prema njima jer, kako navodi advokat Pavle Radonjić, prema ovom predlogu, akcionari bi dobili oko tri puta manju vrijednost od onoga što im nudi Zakon o investicionim fondovima.

 

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *