“Vrijeme je da banke oybiljno shvate opasnost koja prijeti od hakera”

Dodajte komentar

Masivni cyber napad na centralnu banku Bangladeša putem međunarodne Swift mreže, a koji je izazvao 80 miliona dolara štete, predstavlja početak uzdrmavanja finansijskog svijeta.

Ali, gore od mogućnosti masovnih gubitaka banaka i država je rizik da takav napad može izazvati pravu finansijsku krizu, kazao je Aquiles Almansi, stručnnjak Svjetske banke, u razgovoru za bečki Standard na kraju Evropskog foruma u Alpbachu.

Dakle, hakeri mogu osakatiti bankomate u zemlji danima, nakon čega će milioni građana pokušati da povuku novac sa svojih računa, jer više neće vjerovati finansijskom sistemu.

Čak bi i vijesti o masovnim gubicima Feda mogli izazvati takvu reakciju i gurnuti ekonomiju u haos.  “Donosioci odluka moraju početi da se pripremaju za takav scenario katastrofe“, kaže Argentinac koji trenutno radi u Washingtonu i Beču.

Većina centralnih banaka i velikih komercijalnih banaka već su žrtve velikih hakerskih napada i Internet prevara, ali vrlo mali broj njih se priprema za mega krize, kritikovao je Almansi koji u odjeljenju Svjetske banke obavlja simulacije kriza za centralne banke.

Centralni bankari i bankari vide cyber kriminal kao problem koji mogu prenijeti na IT stručnjake“, kaže Almansi. “Ali ovo je ozbiljna greška. U krizi, to zahtijeva poslovne odluke.” Tamo gdje je, na primjer, Internet arhitektura velike banke zaražena malwareom, šef mora da odluči da li će ugasiti cijeli sistem radi pronalaženja pogreške, ili se nada da će biti u stanju da živi s njom. Većina top bankara nije spremna za takve odluke, jer im nedostaje tehnološko iskustvo, kaže Almansi.

Oni moraju biti spremni da razgovaraju sa ljudima poput vojnika i obavještajaca. Tek kada nova IT-pametna generacija dođe na čelo institucija mogu se očekivati poboljšanja. Ali, to može potrajati dugo vremena, možda predugo, smatra Almansi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *