Hoće li centralni bankari ponovo izazvati haos na finansijskim tržištima?

Dodajte komentar

Tokom ove nedjelje nekoliko važnih centralnih banaka donijeće odluke o svojoj monetarnoj politici.

Budući da investitori i špekulanti na finansijskim tržištima tradicionalno burno reaguju na bilo kakve promjene kamatnih stopa ili najave da bi uskoro moglo da dođe do promjena, narednih dana možemo da očekujemo nadprosečno velika pomjeranja kursa najtrgovanijih svjetskih valuta i cijena akcija.

Centalna banka Australije
U noći s ponedeljka na utorak Centralna banka Australije održava posljednji sastanak pod upravljanjem trenutnog guvernera Glena Stivensa i odlučuje o visini kamatnih stopa. Budući da je na posljednjem sastanku održanom u avgustu referentna kamatna stopa spuštena s 1,75% na 1,50%, ne treba očekivati dodatno spuštanje.

Centralne banke nakon djelovanja preferiraju da pričekaju barem nekoliko mjeseci da bi vidjele rezultate novih mjera. Osim toga, kamatne stope u Australiji nikada nisu bile ovako niske, te nije realno očekivati dodatno spuštanje. Analitičari Admiral Markets-a smatraju da je na osnovu takve situacije izvjesno da će neposredno nakon objave odluke australijski dolar blago ojačati. Do slabljenja bi moglo doći samo ako bi centralna banka izrazila zabrinutost po pitanju prejake valute, ali s obzirom da se australijski dolar u odnosu na američki, kao i na azijske valute, nalazi približno na istom nivou na kome se nalazio posljednjih mjeseci, vjerovatnoća za takvu izjavu je mala.

Centralna banka Kanade
Kanadska centralna banka o visini kamatnih stopa odlučuje u srijedu. Nisu ih mijenjali u posljednjih godinu dana, pa stoga ni na ovom sastanku ne treba očekivati promjenu.

Kanadski dolar se nakon velikih oscilacija krajem prošle i početkom ove godine u odnosu na američki dolar vratio na nivo na kojem je bio prošlog ljeta. Budući da je cijena nafte i dalje značajno niža od višegodišnjeg proseka, što ima negativne posljedice na kanadsku naftnu industriju i ekonomski rast, kanadska centralna banka se vrlo vjerovatno neće žuriti sa zatezanjem monetarne politike. S druge strane, američka centralna banka već je pokrenula ciklus podizanja kamatnih stopa, a naredno podizanje se može očekivati prije kraja godine, što će povećavati interes za prodaju kanadskog i kupovinu američkog dolara. U takvoj situaciji može da se očekuje ponovni talas jačanja američkog u odnosu na kanadski dolar.

Evropska centralna banka
Ekonomski pokazatelji objavljeni posljednih nekoliko nedjelja bili su relativno loši. Zbog toga se mnogi učesnici na finansijskim tržištima nadaju da će ECB dodatno produžiti očekivani rok trajanja programa ubrizgavanja novca u finansijski sisitem. Takva odluka ne bi imala skoro nikakav realni uticaj na sadašnju situaciju, ali ECB bi tim putem poslala vrlo jasnu poruku finansijskim tržištima da je spremna na sve kako bi popravila situaciju u eurozoni.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da vjerovatnoća uvođenja dodatnih mjera na ovonedjeljnom sastanku nije dovoljno velika da se na osnovu nje može upustiti u kratkoročne transakcije. Ukoliko najava novih mjera izostane, moguće je čak i jačanje eura, no ono će biti kratkotrajno. Evropski centralni bankari još će dugo kamatne stope držati na istorijsko niskim nivoima, dok će ih njihove kolege u SAD vrlo vjerovatno podići u narednih nekoliko mjeseci. Na osnovu toga, može se očekivati rast potražnje za američnim dolarom, koji bi u takvoj situaciji trebalo da jača.

BIF

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *