Toščelik: Ništa od gašenja željezare, plate redovne

Dodajte komentar

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić primio je danas direktora Toščelika Nikšić Guraja Guzelera i člana borda direktora Erkuta Alkaja, sa kojima je razgovarao o aktuelnoj situaciji u kompaniji i planovima za naredni period.

Čelni ljudi Toščelika ocijenili su tvrdnje o gašenju fabrike kao “tendenciozne“ potkrepljujući to podacima o ulaganjima – do sada su, osim 15,1 miliona za kupovinu imovine, investirali oko 12 miliona eura, a u iduće tri godine planiraju da investiraju još oko 24 miliona eura.

Instalirani su novi strugovi za mašinsku obradu, čime su kapaciteti udvostručeni, a izgrađeni su i temelji za novu rotacionu peć i nabavljeni novi kranovi. Posljednje investicije su u vrijednosti od oko pola miliona eura. Sa rotacionom peći tehničko-tehnološki proces je u potpunosti unaprijeđen, velike su uštede energije, mogući zastoji su izbjegnuti i samim tim povećani kapaciteti Kovačnice sa 1.000 na 2.700 tona mašinske obrade i gotove robe“, naveli su iz Toščelika na sastanku sa Kavarićem.

Direktori Toščelika demantovali su i tvrdnje o minimalnoj proizvodnji.

Mjesečna proizvodnja je na nivou cca 3.000 t kvalitetnih čelika. Sljedeće godine je planirana proizvodnja vrijednosti cca 50 miliona eura. Po završetku investicija planiraju da proizvode oko 240.000 t gotovih proizvoda i to visoko kvalitetnih čelika“, istakli su iz Toščelika.

Ministar ekonomije se posebno interesovao za pitanje radnika u kompaniji. Prema informacijama dobijenim od direktora Guzelera, sada je zaposleno oko 330 radnika od čega 144 imaju ugovor na neodređeno.

Novim ulaganjima u osavremenjavanje Željezare, stvoriće se uslovi za zapošljavanje do 550 radnika. Zaposleni redovno primaju plate, isplaćuju se svi porezi i doprinosi prema državi i podmiruju dobavljači i izvođači radova“, tvrde u kompaniji.

Kavarić je istakao da sva pitanja treba rješavati u okviru institucija sistema, i nadležnih organa.

Po tom pitanju, ministar Kavarić je naglasio da će svoj sud donijeti Inspekcija rada, obzirom na aktuelne pritužbe o zapošljavanju i daljem radu u kompaniji.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *