Samit 20 najjačih: U fokusu globalni izazovi

Dodajte komentar

Predsjednik Kine Si Đinping juče zvanično otvorio dvodnevni samit lidera najvećih svjetskih ekonomija Grupe 20 i rekao da je potreban njihov dogovor o mjerama za stvaranje novog zamaha privrednog rasta i za izbjegavanje protekcionizma.

Na početku G20 koji se održava u istočnom kineskom gradu Hangdžuu, Si se rukovao i fotografisao s liderima, uključujući predsjednika SAD Baraka Obamu, njemačku kancelarku Angelu Merkel i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

U uvodnom izlaganju, Si je saopštio da se svjetska ekonomija oporavlja, ali cilj je prevazilaženje višestrukih izazova u finansijama, trgovini i investicijama.

On je rekao da će se na samitu razgovarati o rastu zasnovanom na inovacijama i o efikasnijem upravljanju svjetskom privredom i finansijama.

Lideri EU su na otvaranju samita pozvali Kinu da preduzme akcije u svojoj „prenaduvanoj“ industriji čelika i branili su odluku Evropske komisije da Applke vrati Irskoj 13 milijardi eura poreskih olakšica, što ukazuje na sve veće trgovinske tenzije.

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker je pozvao lidere G20, među kojima su SAD, Kina, Njemačka i druge razvijene ekonomije, da hitno nađu rješenje za prekomjernu proizvodnju čelika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *