Upoznajte jednu od najvećih i najzagonetnijih kompanija na svijetu

Dodajte komentar

Porodica Mars se gotovo nikada ne pojavljuje u medijima i njih vrlo rijetko možete naći u novinskim naslovima. Kako su jednom prilikom i rekli, članovi porodice Mars više vole kada se priča o njihovim proizvodima.

Žene su sa Venere, a ona Mars drži u rukama Džekilin Mars: u avgustu 2016. godine se prema Forbsovoj listi nalazi na 27. mjestu svjetskih milijardera, a zauzima 18. mjesto u Sjedinjenim Američkim Državama.

amarsJedna od osoba na čelu Mars korporacije koja se bavi proizvodnjom konditorskih proizvoda je Džekilin Mars (Jacqueline Mars). Prema navodima Blumberga, ona posjeduje bogatstvo od skoro 33 milijarde dolara i neograničeni pristup malim slatkim zadovoljstvima.

Sa svoja dva brata Džonom (John) i Forestom (Forest) Džekilin je zaradila preko 31 milijardu dolara samo od prodaje Mars čokoladica. Ova porodična kompanija pored Mars čokoladica proizvodi i slatkiše Milki vej (Milky Way), Tviks (Twix), Snikers (Snickers); potom bombone M&M, a Mars korporacija proizvodi i hranu za kućne ljubimce kao što su Viskas (Whiskas), Pedigri (Pedigree) i instant pirinač Ankl Ben (Uncle Ben).

Džekilin Mars rodila se 10. oktobra 1939. godine u Virdžiniji. Nakon završene sredje škole u Masačusetsu, upisuje se na Brin Mavr koledž (Bryn Mawr College) gde je stekla diplomu iz antropologije. Sa dvadeset godina se udaje za Dejvida H. Badžera (David H. Badger) sa kojim ima troje djece. Nakon njihovog razvoda 1984. godine Marsova se udaje za Hanka Vogela (Hank Vogel). Ni taj brak nije dugo trajao, te se završio razvodom 1994. godine.

U medijima  2013. godine Marsova će „napuniti“ novinske naslove zbog automobilske nesreće koju je izazvala kolima udarivši četvoročlanu porodicu i pri tom usmrtivši osamdesetšestogodišnju ženu, i izazvavši pobačaj trudnice u osmom mjesecu trudnoće. Povodom nesreće Marsova je izrazila svoje žaljenje zbog događaja i priznnala krivicu.

Međutim, ona nikada nije osuđena zbog nesreće koju je uzrokovala. Naime, preživjeli članovi porodice koji su učestvovali u automobilskoj nesreći pisali su sudiji sa molbom da Marsovu ne kazni jer se „u njihovim srcima nalazi samo oproštaj“. Ona je samo platila  kaznu od 2500 dolara, a vozačku dozvolu su joj oduzeli na šest mjeseci.

Jedna od malobrojnih podataka koje imamo o Džakelin Mars jeste i taj da je ona veoma angažovana kada su u pitanju humanitatne organizacije, a najznačajnije donacije uputila je Australijskim doktorima bez granica (Australian Outback Doctors) i Nacionalnom simfonijskom orkestru.

Život na Marsu?

Krenimo na put u štab kompanije Mars, jedne od najvećih i najzagonetnijih kompanija na svijetu. Zavirite na planetu Mars gdje su svi zaposleni jedan tim i svi, počev od predsjednika, dobijaju bonus od 10 odsto zbog dolaska na vrijeme na posao. Ovde ne postoje posebne pogodnosti kao u drugim kompanijama – nema službenih vozila, posebnog parking mjesta i poslovnih apartmana. Staklena sala za konferenciju jedina pruža neki osjećaj privatnosti, a samo nekoliko biljaka i slika su jedini ukras u kancelarijama. Iako tako ne izgleda, ovo mjesto je žila kucavica multinacionalnog, multimilijarderskog carstva.

Džon i njegov stariji brat Forest dijele ulogu izvršnog direktora. Sjede u uglu kancelarije koju dijele sa svojom sestrom Džakelin koja ima ulogu korporativnog potpredsjednika. Između njih se nalazi samo sekretarica.

Mars je veći i od Mek Donaldsa (McDonald’s) i svojih glavnih konkurenta Keloga (Kellog’s) i Heršej fudsa (Hershey Foods). Mars „drži“ osamnaest odsto konditorske prodaje u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ali, iako su proizvodi Marsa jedni od najpoznatijih, organizacija iza ove kompanije je „najtajnija“. Od osnivanja 1922. godine ova kompanija sa sjedištem u Virdžiniji vodi svoj posao u prostorijama koji su nalik CIA-nim (oni su, uzgred budi rečeno udaljeni samo tri kilometra!). Zahtjevi za informacije o njihovom poslovanju su redovno odbijani, a članovi Mars porodice su svoja vrata zatvorili javnosti, izbjegavali kamere i foto-aparate. Zaposlenima nije dozvoljeno da pričaju o svom angažmanu u kompaniji.

Niko od zaposlenih nema sopstvenu kancelariju, sami primaju telefonske pozive i kopiraju dokumenta i niko ne putuje prvom klasom, a sastanci se održavaju „po potrebi“.

Plate su vezane direktno sa produktivnošću kompanije. Ako je prodaja dobra, zaposleni mogu dobiti bonuse koji premašuju redovnu platu čak i do deset puta.

Mars gotovo da nema dugovanja, a jedna od opsesija ove kompanije je čistoća. Pod Marsove kompanije ima manje bakterija od prosječne sudopere.

O postanku „planete“

Forest Mars, prvi sin osnivača kompanije Mars, Frenka Marsa, sa šest godina se, nakon razvoda roditelja, preselio u Kanadu. Nikad nije ni sanjao da će se upustiti u posao sa konditorskim proizvodima – uvjek je mislio da će mu sigurniju zaradu donijeti ugalj te se upravo izbog toga upisao na studije rudarstva na Univeritetu u Kaliforniji.

forestForest Mars: u avgustu 2016. godine se prema Forbsovoj listi nalazi na 27. mjestu svetskih milijardera. Preminuo je 26. jula 2016. u 84. godini života.

Kako bi otplatio školarinu, zaposlio se u studentskoj kafeteriji, gdje je usklađivanjem menija i cijene mesa uspio da uštedi značajan novac. Kada se tokom ljeta kafeterija zatvorila, pridružio se prodajnom timu Kamel (Camel) cigareta.

Kako i sam kaže, Forest je svom ocu, neuspješnom prodavcu slatkiša dao ideju za Mars čokoladice. Prosto je pitao oca: „Zašto ne napuniš čokoladicu prelivom od slada?“  Bez reklame, čokoladica je krenula da se prodaje „k’o alva“.

Odnos između oca i sina je bio nategnut. Forest je smatrao da otac neefikasno vodi posao i htio je da ga ubijedi da mu prepiše trećinu firme. Kompromis je bio taj da je Forest dobio pravo na Milki vej i 50 hiljada dolara.

Slatko božanstvo

Nakon očeve smrti i dobijenog sudskog spora sa drugom ženom svoga oca, Forest se vraća u Mars. U sali za konferenciju okuplja zaposlene sa namjerom da postavi svoj poslovni plan. Između ostalog im je i rekao:

„Religiozan sam čovjek“, kleknuo je na kolena i nastavio: „Molim se za Milki vej i Snikers“, prenosi Indipendant

Potomstvo

Svoju djecu, nasljednici Mars imperije nisu htjeli da razmaze: morala su da rade za sve što bi htjela. Džeparac nije postojao, a nije bilo ni skupih kola ni odjeće. Džon, Forest i Džakelin Mars imaju ukupno desetoro djece i dvoje unučića. Mnogo Marsovske djece uskoro će ući u trku za prevlast u kompaniji.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *