Pregled štampe za 23. avgust: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Dnevne novine

Pokrenuti proizvodnju soli

Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) trenutno je u fazi usaglašavanja novog, jednogodišnjeg ugovora o zakupu Solane “Bajo Sekulić”, uz očekivanje da će ubrzo obezbijediti obnovu infrastrukture i pumpnih postrojenja, saopštio je predsjednik Upravnog odbora Uroš Andrijašević.

Na Maljeviku umjesto elitnog kompleksa ledina sa smećem

Da Crna Gora mora ozbiljnije da se posveti stranim investitorima najbolje pokazuje projekat izgradnje luksuznog turističkog kompleksa u priobalnom dijelu Sutomora Maljeviku koji već skoro deset godina čeka na realizaciju.

Tokom 2011. godine firma “Sonuba Montenegro”, koja je 2007. kupila 20 hektara zemljišta u Maljeviku i najavila investiciju od preko 300 miliona eura, promijenila je vlasnika. Novi vlasnik, ruska Merkur grupa, zatražila je izmjenu detaljnog urbanističkog plana, odnosno manje građevinske gabarite, ali se do danas nije izašlo u susret investitoru. Novi investitor planira da na 150.000 kvadrata pravi ekskluzivne objekate, dok je DUPom predviđena gradnja na dosta više kvadratnih metara.

Radnici prijete novom radikalizacijom protesta

Zaposleni u Jadranskom brodogradilištu Bijela u stečaju, traže od Vlade i ministarstava saobraćaja i finansija da što prije riješe isplatu otpremnina u iznosu od 4,08 miliona eura radnicima i penzionerima u toj kompaniji. Na ovo ih, kako ističu u Jadranskom brodogradilištu, obavezuje odluka koju je Vlada usvojila na sjednici u junu ove godine.

Predlagač da prečisti tekst i dostavi ga klijentima i CBCG

Predlagač Zakona o izmjeni i dopuni zakona o konverziji iz švajcarskih franaka (CHF) u euro mora da uradi prečišćeni tekst sa dogovorenim amandmanskim izmjenama i detaljnim obrazloženjem, zaključeno je na jučerašnjem sastanku predstavnika Ministarstva finansija, Centralne banke (CBCG), nezavisnog sudskog vještaka finansijske struke i predstavnika klijenata koji su uzeli kredite u CHF.

Vijesti

Ponovo stežu kaiš gdje je najtanje

U planu za sanaciju javnog duga, kojeg je predložio bivši ministar finansija Radoje Žugić iskazana je suština ekonomske politike vlasti da bogati imaju više, a siromašni manje jer se opet predviđa stezanje kaiša tamo gdje je najtanje, ocijenili su predstavnici opozicije i upozorili da je stanje javnih finansija kao u Grčkoj.

Zbog stambenog će do Strazbura

Advokati dviju sindikalnih organizacija Kombinata aluminijuma (KAP) i bivših radnika fabrike, podnijeli su zahtjev Vrhovnom sudu za revizuju sudskog postupka u kojem su sadašnji i bivši radnici ostali bez potraživanja od 4.224.302 eura iz Stambenog fonda.

Dan

Glavnu riječ u državi vode kriminalci

Radnici u Crnoj Gori, naročito oni u privatnom sektoru su obespravljeni i nezaštićeni, oduzeta su im elementarna prava i to radna nedjelja od 40 sati, plaćeni godišnji odmor i prekovremeni rad, uplaćeni porezi i doprinosi na zarade i zaštita na radu, ocijenio je u razgovoru za “Dan lider Radničke partije Janko Vučinić. Krivac za ovakvu situaciju, po riječima Vučinića je isključivo vlast.

Zadužili se 40 miliona

Na jučerašnjoj aukciji državnih zapisa, šestoj od početka godine, sa rokom dospijeća od 182 dana prodati su državni zapisi za 40,35 miliona eura, po prosječnoj stopi prinosa od 2,1 odsto. Ukupan iznos emisije bio je 43,95 miliona

Vlada uništila Rudnik

Vlada je isključivi krivac za teško stanje u kome se nalazi Rudnik uglja, poručeno je iz SNP-a.
Iz te partije su naveli da je Vlada poslednjih decenija ,dirigentskom palicom pokazivala pravac kretanja te kompanije, koja je trenutno, samo po osnovu poreza i doprinosa na zarade državi dužna više od 12 miliona eura. Sprovodnici takve politike su, kako navode, poslušnici iz DPS-a, koji su upravljali Rudnikom uglja. Sprovodeći takvu politiku gotovo da je ukinuta prodaja uglja za široku potrošnju, a kako su naveli iz te partije, cjelokupna proizvodnja je usmjerena za potrebe Termoelektrane.

Uradiće prečišćen tekst zakona

Predlagač Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o konverziji iz švajcarskih franaka u eure treba da uradi prečišćeni tekst sa dogovorenim amandmanskim izmjenama i detaljnim obrazloženjem, dogovoreno je na jučerašnjem sastanku u prisustvu predstavnika Ministarstva finansija, kao medijatora, predstavnika Centralne banke, CEZAP-a i sudskog vještaka finansijske struke.

Pobjeda

Zakon o švajcarcima izazvao bi pravnu nesigurnost

Usvajanje zakona kojim se mijenjaju ranije nastali legalni obligaciono-pravni odnosi između banaka i klijenata izaziva pravnu nesigurnost, odnosno dovodi u pitanje poštovanje vladavine prava, saopšteno je iz CBCG.

Traže četiri miliona

Radnici Jadranskog brodogradilišta u stečaju najavili su da će naredne sedmice radikalizovati protest ukoliko im ne bude isplaćeno četiri miliona eura za otpremnine, najavio je predsjednik kompanijskog sindikata Mladen Krivokapić.

On je podsjetio da je Vlada još u junu odobrila isplatu otpremnina za 192 radnika i 64 penzionera.

Ne gradeći elektrane omogućili milijarde Hamoviću i Lazareviću

Zbog izostanka dogovora i neizgrađenih novih velikih izvora električne energije izgubili smo milijarde eura koje su ponijeli elektroenergetski mešetari Vuk Hamović, Vojin Lazarević i razni tajkuni u sprezi sa vlašću. Neophodan je hitan međuvladin sastanak, kako bi se došlo do obostrano korisnog rješenja, sa dobrim mikrolokacijama za HE ,,Buk Bijela”, “Kruševo” i za očuvanje kanjona Tare, Pive i Drine u najvećoj mogućoj mjeri. Ili je možda već kasno, možda smo ostali i bez struje i bez ljepote, kaže dr Branko Radulović, potpredsjednik Skupštine i poslanik DF.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *