Premijer Mađarske Viktor Orban

Mađarskom čudu je kraj

Indeks ekonomskog raspoloženja u Mađarskoj je pao u avgustu na negativnih 3,9 poena sa nule iz jula, prema podacima istraživačkog instituta GKI.

Prema tom istraživanju, indeks poslovnog povjerenja Mađarske “skliznuo” je na 1,2 poena, najniže od novembra 2013. godine.

Indeks povjerenja potrošača je takođe pao u avgustu na minus 18,6 poena sa julskih minus 16,1 poena, prenosi njujorška agencija “Blumberg”.

Iako je mađarski premijer Viktor Orban stao u odbranu ekonomske politike koja se finansira iz poreza uvedenog velikim kompanijama i bankama i najavio da će nekonvencionalnim mjerama podstaći privredni rast, takva njegova poruka, kako procjenjuje Blumberg, izgleda da nije stigla do preduzeća i njihovih klijenata.

Orban je obećao i da će naredne godine srezati poreze i uvesti podsticaje za podizanje privrednog rasta za čak pet odsto.

Međutim, usporavanje investicija bi moglo da ugrozi njegov cilj dostizanja rasta BDP-a od 2,5 odsto u ovoj godini, navodi Blumberg.

U drugom ovogodišnjem kvartalu, BDP Mađarske je porastao za 2,6 odsto, posle neočekivanog pada od 0,8 odsto iz prva tri mjeseca ove godine.

Check Also

Najveće žrtve trgovinskog rata SAD i Kine su Japan, Južna Koreja i Tajvan

Japan, Južna Koreja i Tajvan najveće su žrtve trgovinskog rata SAD i Kine, ocijenio je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *