Pregled štampe za 22. avgust: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Dnevne novine

Platni promet u julu vrijedio 2,31 milijardu

Vrijednost realizovanog platnog prometa za 19 radnih dana u julu iznosila je 2,31 milijardu eura, 1,3 odsto više nego u junu, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

Od toga je 44,29 odsto realizovano u platnom sistemu CBCG, a ostatak u internom, čiji su nosioci poslovne banke. U RTGS sistemu CBCG obavljaju se pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

Montekargo u gubitku 351.730 eura

Preduzeće Montecargo ostvarilo je na kraju drugog kvartala gubitak od 351.730 eura, dok je u istom periodu prošle godine zabilježilo dobitak od 493.760 eura.

Prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, poslovni prihodi Montecarga na kraju juna iznosili su 2,78 miliona eura i bili su 30,8 odsto manji nego u istom prošlogodišnjem kvartalu.

Dan

Zemlju vratili vlasnicima, pa je upisali na Plantaže

Povraćaj imovine u Donjoj Gorici, u mjestu Pavlovina, koju je kompanija “13. jul Plantaže založila za kredit od 1,1 milion eura kod Lovćen banke, traži osam naslednika bivših vlasnika, kojima su ta imanja oduzeta poslije Drugog svjetskog rata.

Radnici ugroženi

Uvođenje prekovremenog rada problem je sa kojim se suočavaju radnici Toščelika, ali i Kombinata aluminijuma i Crnagoraputa, a riječ je o izuzetno teškim poslovima, zbog čega su ugroženi zdravlje i bezbjednost radnika, ocijenjeno je iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

Rudari oštećeni kod dodjele stanova

Na zahtjev Sindikalne organizacije Rudnika uglja Ustavni sud Crne Gore pokrenuo je ocjenu ustavnosti dijela Pravilnika o rješavanju stambenih potreba zaposlenih. Iz Sindikalne organizacije poručuju da je bord direktora Rudnika uglja ignorisao njihove prigovore i da je Pravilnik usvojen 12. juna 2013. godine, pri čemu je, kako tvrde, nanijeta ozbiljna šteta zaposlenima, a dio radnika je, kako su naglasili, diskriminisan.

Poranili sa zajedničkom valutom

Evropska unija je prerano uvela zajedničnu valutu, što je bila fatalna odluka, jer je u heterogenoj Evropi pokušala da primijeni njemački model privrede, ocijenio je nobelovac i bivši glavni ekonomista Svjetske banke Jozef Štiglic.

Izdato 267 dozvola

U Crnoj Gori je u drugom kvartalu ove godine izdato 267 građevinskih dozvola, što je 1,6 puta više u odnosu na prvi kvartal, prema podacima Monstata. Od ukupnog broja izdatih dozvola na građane se odnosi 186, a na preduzeća 81.

Vijesti

Nezaposlenih u PG za 44 odsto više

U junu u odnosu na Isti mjesec lani broj nezaposlenih povećan je za 8.891 ili za 28,6 odsto. U glavnom gradu rast od 3.215

Broj nezaposlenih na evidenciji Zavoda za zapošljavanje na kraju juna iznosio je 39.983, odnosno za 8.891 više nego prije godinu dana ili za 28,6 odsto.

Vaučeri ne vrijede i teško se prodaju

U vrijeme ekonomskog buma vrijedjeli i preko tri hiljade eura, a sada nešto vrijede samo akcije Trenda gdje je vaučer oko 500 eura

Akcijski kapital oko 88 hiljada građana Crne Gore u investicionim fondovima konstatno gubi na vrijednosti, značajan broj ljudi ni ne zna kako da ih unovči, a na berzi se tokom radne sedmice jedino mogu prodati dionice zatvorenog i otvorenog investicionog fonda Trend i zatvorenog investicionog fonda Moneta, za kojima postoji tražnja kupaca.

Vlasnik Željezare vratio osmočasovno radno vrijeme

Ovog vikenda u Čeličani, ključnom pogonu nikšićke željezare Toščelik, radnici su radili normalne smjene, bez nezakonitog prekovremenog rada, kao što je to bio slučaj prethodnog vikenda, kada je reagovala Sindikalna organizacija i pozvala nadležne inspekcijske službe da izvrše kontrolu.

Pobjeda

Kilometarske kolone na Jadranskoj magistrali

Kilometarske kolone automobila, gužve na trajektnom prelazu Kamenari-Lepetane, ali i na graničnim prelazima Debeli Brijeg, Konfin i Sitnica, obilježili su protekli vikend u Herceg Novom, ali i naznačile da se turistička sezona bliži kraju.

Odlazeći turistički talas i gužve počele su još u četvrtak, a tokom vikenda kolone automobila su bile duge i po nekoliko kilometara, od Igala do granice, ali i na magistrali duž cijele opstine, posebno na potezu od Zelenike i Meljina do autobuske stanice.

Prekovremenim radom ugrožavaju se radnici

Uvođenje prekovremenog rada problemje sa kojim se suočavaju radnici Toščelika, ali i KAP-a i Crnagoraputa. U Uniji slobodnih sindikata kažu daje riječ o izuzetno teškim poslovima i da se prekovremenim radom ugrožava zdravlje i bezbjednost radnika.

Primjena standarda preduslov za uspješnije poslovanje

Primjena standarda kvalitetaje preduslov za uspješno poslovanje i konkurentnost na domaćem i međunarodnom tržištu, ocijenjenoje iz Privredne komore (PKCG), koja afirmiše kvalitet organizovanjem edukativnih aktivnosti i seminara, prenosi agencija Mina.

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *