Otkrivena više od 70 godina strogo čuvana tajna KFC piletine

Dodajte komentar

Pronađen je originalni recept pukovnika Sandersa, tvrdi Chicago Tribune. Joe Ledington, daleki rođak legendarnog pukovnika Sandersa, recept je navodno pronašao u staroj svesci koju je naslijedio od Sandersove druge žene Claudije koja je preminula još 1997.

Joe je u posjedu tajanstvenog recepta već nekoliko godina, a tajni miks 11 začina u strogoj tajnosti drži se još od 1940.

Ručno pisani recept dospio je u ruke Chicago Tribunea koji ga je odmah isprobao. Nakon nekoliko pokušaja i poređenja s današnjim KFC-om, tvrde da je recept autentičan.

Iz KFC-a su pomalo mistično odgovorili kako su mnogi tokom godina pokušavali proniknuti u tajne njihove “magične” piletine, ali nikome dosad nije uspjelo. Evo i recepta.

Priprema recepta za četiri porcije

Priprema: 30 minuta
Upijanje začina: 20-30 minuta
Kuvanje: 15-18 minuta

Sastojci:

2 šoljice brašna, 2 trećine velike kašike soli, pola kašike suvih listića timijana, pola kašike suvih listova bosiljka, trećina kašike suvog origana, kašika celera, kašika mljevenog crnog papra, kašike suvog senfa, 4 kašike paprike, 2 kašike bijelog luka u prahu, kašika đumbira, 3 kašike mljevene bijele paprike, kašičica mlijeka, 1 jaje, pileća prsa prerezana na pola, kanola ulje

Postupak:
1. U činiji pomiješajte brašno sa začinima i biljem i stavite sa strane.

2. Pomiješajte jaje i mlijeko i nakon spajanja u smjesu na sobnoj temperaturi umočite piletinu i ostavite da upija sokove 20-30 minuta.

3. Maknite piletinu iz smjese, pomiješajte u začine i ostavite sa strane 20 minuta da se ocijedi i upije začine.

4. U međuvremenu u velikoj posudi podgrijte oko 7-8 cm ulja u velikoj posudi. Pržite 3-4 komada piletine istovremeno, pazeći da u posudi ne nastane gužva. Pržite do zlatne odnosno svijetlo smeđe boje, 15-18 min pri čemu jednom okrenite komade mesa. Izvadite van, stavite na papir se upije ulje. Ponovite postupak s ostatkom piletine.

Je li recept autentičan u potpunosti ili tek djelimično, ostaće misterija, no u svakom slučaju vrijedi isprobati.

Economy

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *