Ugovor sa A2A: Država je zaštitila svoje interese

Dodajte komentar

Ministarstvo ekonomije na čijem je čelu Vladimir Kavarić reagovalo je na tvrdnje vicepremijera iz redova opozicije Milorada Vujovića, koji je kazao da ugovor sa A2A narušava ekonomski integritet države.

Iz resornog ministarstva su naveli da ekonomski integritet narušavaju upravo protivnici tog ugovora.

Tvrdnja potpredsjednika Vujovića da je novi akcionarski ugovor sa A2A “ugovor koji omogućava dolazak investitora sa ofšor destinacija tačna je jedino u scenariju koji zagovora upravo Vujović, a to je u slučaju da se ne potpiše. Država je, kao što je javnosti poznato, upravo novim akcionarskim ugovorom definisala pravo preče kupovine koje znači da A2A mora Vladu obavijestiti o namjeri da proda akcije, sa jasnim informacijama ko je kupac i pod kojim uslovima, a država će ako joj kupac ne odgovara, iskoristiti pravo preče kupovine. Pravo preče kupovine ostaje na snazi i kad istekne ugovor. Ovo je i najbolji demantij Vujovićevih tvrdnji da je “usvajanjem ugovora DPS omogućio da nakon 31. marta 2017. godine akcije EPCG kupi neko od njihovih strateških investitora sa ofšor destinacija, navode iz ministarstva.

Protivnici ugovora sa A2A još uvijek, međutim, nijesu odgovorili javnosti šta nude kao alternativu u slučaju da se ugovor ne potpitie.

Upravo to da A2A može da proda akcije kome hoće, bez ikakve obaveze da ih ponudi državi, država gubi pravo preče kupovine, A2A zadržava pravo da pokrene arbitražu kao i pravo da ospori strateške projekte u energetici kao što je drugi blok TE Pljevlja.Upravo je Vlada novim akcionarskim ugovorom sa A2A zaštitila državne interese kroz saglasnost oko drugog Bloka TE Pljevlja, odricanje A2A od arbitraže, dok država zadržava to pravo u slučaju štete na osnovu krivičnih postupaka. Tu je i put opcija po kojoj država ima pravo da otkupi akcije A2A po cijeni od 250 miliona u sedam godišnjih rata, kao i pravo preče kupovine, koje, još jednom nalgašavamo, ostaje na snazi i nakon isteka ugovora, zaključuju iz ministarstva.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *