Izradom studija do identifikacije problema kompanija

Dodajte komentar

Identifikacija relevantnih problema sa kojima se preduzeća susrijeću i utvrđivanje njihovih realnih potreba na planu inovativnosti i povećanju konkurentnosti biće u narednih skoro godinu predmet nekoliko studija i aktivnosti koje će Ministarstvo ekonomije sprovoditi zajedno sa agencijom Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO).

Predmet studija bice i investicije povezane sa većom energetskom efikasnošću i poboljšanjem praksi u zaštiti životne sredine.

Sve studije bice realizovane u okviru projekta „Jačanje konkurentnosti i inovativnih kapaciteta u Crnoj Gori kroz održive politike ekonomskog rasta“, koji se finansira iz donacije Delivering Results Together – Fund (DRT-F) u vrijednosti od oko 600.000 eura. Projekat je počeo da se realizuje u maju ove, a trajaće do jula 2017. godine.

Pored Ministarstva ekonomije i UNIDO-a, projekat će implementirati i Ministarstva finansija i održivog razvoja i turizma, kao i Međunarodna organizacija rada (ILO), Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Konferencija Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju (UNCTAD)

U okviru projekta Ministarstvo ekonomije će, zajedno sa organizacijom UNIDO, raditi na razvoju sljedećih studija:

  • Studija o finalizaciji proizvoda i inovativnim kapacitetima u klasterima iz strateških sektora;
  • Mapiranje i procjena postojećih kapaciteta vezanih za kreativne industrije;
  • Studija i preporuke za uspostavljanje programa za podršku veza između kompanija iz industrijskih prioritetnih sektora i pratećih usluga (aktivnosti);
  • Studija o mogućnostima unapređenja metalne industrije na bazi investicija povezanih sa većom energetskom efikasnošću i poboljšanjem praksi u zaštiti životne sredine;
  • Jačanje kapaciteta loklanih i privatnih institucija kroz realizaciju 2 inicijative za dodavanje vrijednosti.

Navedene aktivnosti i studije će omogućiti identifikaciju problema u povezanosti između kompanija iz prioritetnih sektora (shodno Industrijskoj strategiji) i kompanija koje pružaju usluge proizvodnim preduzećima (npr. modeliranje, pravno savjetovanje, izrada prototipa, itd).

Pored navedenog biće odrađeno mapiranje postojećih potencijala koji se vezuju za kreativne industrije u Crnoj Gori i izvršena procjena njihovog uticaja kroz broj preduzeća u određenoj kreativnoj industriji i zaposlenost.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *