Budva: Najgora sezona u posljednjih 20 godina

Dodajte komentar
Budva

Budvanski i petrovački ugostitelji tvrde da je ova sezona najgora u poslednje dvije decenije i da statistički podaci o broju turista i uspjehu sezone, koji se mogu čuti u javnosti, nijesu tačni.

Predstavnik budvanskog udruženja ugostitelja Ilija Armenko rekao je “Danu” da će se ova sezona pamtiti kao najgora. On kaže da su se ugostitelji nadali da se agonija u turizmu završava prošlogodišnjim krahom, međutim, prema njegovim riječima, ova sezona je čak 20 odsto gora od prethodne.

Ugostitelji, odnosno vlasnici najjačih restorana u Budvi se sastaju svakih 10 dana, kako bi našli neko rješenje, ali izgleda da za ovu sezonu nema pomoći. Goru sezonu zaista ne pamtim, a kompetentan sam to da kažem imajući u vidu da sam vlasnik jednog od najvećih ugostiteljskih objekata u Petrovcu. Statistički podaci nijesu tačni i postavlja se pitanje ko daje te lažirane podatke, rekao je Armenko.

On naglašava da se državni hoteli izdaju u bescjenje i to samo kako bi se hvalili brojem noćenja.

Uništiše nas jeftini hoteli i ol inkluziv. Sezona nam se svela na jedan mjesec. I šta nama ugostiteljima ostaje, da zaradimo nešto minimalno i da plaćamo dažbine. Pojedini ugostitelji će nakon dvije katastrofalne sezone odustati od bavljenja ovim poslom, objašnjava Armenko.

On je naglasio da je ljetnja turistička sezona svedena samo na jedan mjesec.

To su od sezone uradili oni koji misle da nešto znaju o turizmu, a činjenica je da ne znaju baš ništa. Ti takozvani stručnjaci uništavaju turizam, zato bih molio resorno ministarstvo na čijem je čelu Branimir Gvozdenović da preuzmu stvar u svoje ruke i regulišu stanje. Ovo što pojedini rade, nije u redu. Tvrdim, da je Si dens bio veliki promašaj i da od njega niko nije zaradio. Isto tako je i Petrovačka noć, gdje su dali ogroman novac pojedinim izvođačima za gostovanje, a to plaćamo mi, iz svojih džepova. Činjenica je da je Petrovačka noć prošle godine bila čist promašaj, ukazuje on.

Ugostitelji, po njegovim riječima,tvrde i da su građevinski radovi, koji su četiri mjeseca opterećivali sezonu, nanijeli veliku štetu turizmu, posebno hotelijerstvu i agencijskom poslovanju. Građevinske mašine koje su dočekivale turiste u Budvi zamijenile su kolone automobila. Najveću štetu zbog toga, kako tvrdi, pretrpjele su agencije koje su imale na hiljade nerealizovanih izleta. Ugostitelji su složni u jednom, da je po ko zna koji put poslata loša poruka partnerima, investitorima, kao i da je na samom početku sezone napravljena velika šteta domaćim kompanijama.

Sramota je da su u špicu sezone u saobraćaju kilometarske kolone, što se ne može vidjeti nigdje u Evropi. Turisti su kasnili na avionske letove i pouzdano znam da pojedini nikada više neće doći u Crnu Goru, samo zbog saobraćaja i gužvi koje su zatekli, rekao je Armenko.

(Cijeli tekst čitajte u današnjem broju Dana)

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *