Hakovana fondacija Georgea Sorosa

Dodajte komentar

Hakeri su objavili više od 2.500 dokumenata organizacije koju vodi investitor George Soros. Hakovani su interni podaci Sorosove Fondacije za otvoreno društvo.

Dokumenti su grupirani u sekcije, kao što su geografska područja, Svjetska banka i Kancelarija predsjednika i odnose se na razdoblje od 2008. do 2016. godine. Oni otkrivaju planove rada, strategije, prioritete i druge Sorosove aktivnosti i obuhvaćaju izvještaje o evropskim izborima, migracijama i azilima u Evropi. Navodi se da iza procurjelih dokumenata stoje američki aktivisti koji žele predstaviti istinu o “procesu donošenja odluka SAD-a, kao i o ključnim elementima američkog političkog života”.

Američki stručnjaci za sigurost, ipak za curenje ovih podataka nalaze odgovornima ruske hakere, navodi “Bloomberg”.

Prema navodima portparolke FBI Laure Silber, hakeri su podatke o Fondaciji za otvoreno društvo objavili najprije u junu. Ona je rekla da je istraga pokazala upade na internu mrežu koju koriste članovi odbora, osoblje i partneri Sorosove fondacije.

Hakeri su otkrili i i mailove bivšeg generala NATO-a Phillipa Breedlovea u kojima se vidi njegov pokušaj da isprovocira američkog predsjednika Baracka Obamu da započne sukob sa Rusijom. Breedlove je CNN-u rekao da su ukradeni mailovi bili dio državne obavještajne operacije.

WikiLeaks je prije nekoliko dana objavio da je Soros 2011. davao uputstva Hillary Clinton kako da pristupi tadašnjim nemirima u Albaniji.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *