Puškinov potomak najmlađi britanski milijarder

Milijarder Džerald Kevendiš Grosvener, šesti hercog Vestminsterski umro je u 64 godini. Hercoga je naslijedio sin Hju Ričard Li Grosvener, potomak Aleksandra Puškina po majčinoj liniji. Osim titule, on je naslijedio i bogatstvo od 14 milijardi dolara, prenosi Sputnjik.

Hju, novi vojvoda Vestminsterski je sa 25 godina postao najmlađi milijarder Velike Britanije. Njegova majka Natalija Grosvenor je bila bliska prijateljica princeze Dajane i kuma nasljednika britanskog prestola princa Vilijama. Ona je poznata i po svojim ruskim korijenima. Naime, ona je dalji potomak Aleksandra Puškina. Potomci poznatog ruskog pjesnika su se orodili sa kraljevskim dvorom preko kćerke pjesnika Natalije.

Ona se 1856. godine udala za njemačkog princa Nikolaja Vilhelma iz dinastije Nasau. Tom prilikom ona je dobila titulu grofice fon Merenberg.

Kćerka Natalije Puškine, se udala 1891. godine za velikog kneza Mihaila Romanova — unuka cara Nikolaja I i brata Nikolaja II. Njihova starija kćerka se udala za ujaka princa Filipa grčkog — muža sadašnje britanske kraljice Elizabete II. Na taj način su se potomci Puškina i Romanovih orodili sa kraljevskim domom Vindzora.

EV

Check Also

Konstituisan OU metalurgije i metaloprerađivačke industrije

Novi saziv Odbora udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije Privredne komore Crne Gore konstituisan je 22. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.