Bill Gates: Najvažnije stvari koje sam naučio od Warrena Buffetta

Dodajte komentar

Prijateljstvo između dva poslovna magnata Billa Gatesa i Warrena Buffetta je nešto zaista posebno. Iako ovaj dvojac djeluje nespojivo – štreber i investitor – prijateljstvo i dalje traje. Pročitajte vrlo zanimljiv tekst koji je Gates objavio na svom blogu povodom 25 godina druženja sa Buffettom.

Warren nam je pomogao u dvije stvari, kojih nikada nije dosta – da više učimo i više se smijemo

Bill Gates je na svom blogu ovim tekstom obilježio 25 godina druženja sa Buffettom. Ovom prilikom, podijelio je neke od omiljenih detalja iz zajedničkog druženja.

“Čudan početak. Isprva, činilo se da se Warren i ja ne slažemo. Ja sam štreber. On je investitor koji ne koristi email. Ustvari, nikada nisam očekivao da se sa njim sprijateljim.

Magnet
1991. godine, majka me je pozvala na prijateljsko okupljanje u našu vikendicu u Hood Canalu. Nisam želio da idem. Rekao sam joj da sam previše zauzet. Moja majka je insistirala, rekavši da će mi Warren biti zanimljiv. “Slušaj, on samo kupuje i prodaje komade papira. To nije stvarna dodata vrijednost. Ne vjerujem da imamo bilo šta zajedničko”, rekao sam joj. Konačno, ubjedila me je. Pristao sam da ostanem najviše dva sata prije nego što se vratim na posao u Microsoft.

Onda sam upoznao Warrena. Odmah je počeo sa pitanjima oko softverskog poslovanja – zašto mala kompanija kao što je Microsoft očekuje da se takmiči sa IBM-om, koje vještine posjedujemo i koje su nam cijene. Ovo su bila stvarno dobra pitanja, koja mi niko prije njega nije postavio. Ubrzo smo utonuli u razgovor i sati su prolazili. Nije mi prišao kao velika investiciona zvijezda. O svom poslu je pričao vrlo skromno. Bio je zanimljiv, a najviše me je impresionirao njegov čist pogled na svijet.

Keks za doručak
Jedna iznenađujuća stvar u vezi Warrena je ta što on i dalje jede isto ono što je volio sa šest godina. Prevazišao je hranu za bebe, ali uglavnom jede hamburgere, sladoled i Coca-colu. (Zato je tako smiješno otići sa njim na večeru.) Sjećam se kada je jednom spavao kod nas i ujutru za doručak otvorio pakovanje keksa Oreo. Naša djeca su odmah zahtijevala da i ona dobiju isto. Možda je loš uzor za djecu, ali taj način ishrane i dan danas kod njega funcioniše.

Gdje je namještaj?
Kada je prvi put Melindu i mene pozvao kod njega u Omahu, pokazao nam je svoju kuću. Kada smo stigli u dnevnu sobu, vidjeli smo da nema ni stolica ni fotelja. Warren je bio iznenađen kao i mi. “Šta se dešava?” zapitao je.

Naknadno je saznao da je namještaj odnešen prije nekoliko mjeseci na restauraciju, ali on to nije primijetio. Mora da je jeo Oreo kekse i sladoled u kuhinji. Zbog ovoga se i dan danas smijemo.

Emocionalno ulaganje
Warren ima reputaciju “čuda iz Omahe” zbog lukavog investiranja u biznisu. Ali je jednako talentovan u investiranju u ljude. Zadivljuje me način na koji privlači ljude i tjera ih da uče od njega. Iako ima mahnit raspored, Warren nalazi vremena da njeguje prijateljstva. Ne poznajem puno takvih ljudi. Zove vas samo da čuje kako ste. Često šalje članke koje čita, za koje smatra da bi bili zanimljivi Melindi ili meni.

Naučio sam tako mnogo od Warrena u posljednjih 25 godina, a najvažnije, naučio sam – šta je prijateljstvo. Biti ona vrsta prijatelja kakvog želiš da imaš. On dijeli radost sa prijateljima i čini da se osjećaju dobro u svojoj koži.

Do današnjeg dana, svaki put kada idem za Omahu (a trudim se kad god mogu), Warren me i dalje dočekuje na aerodromu.

To je mali gest, ali meni znači sve. Uvjek sam nestrpljiv da se vrata aviona otvore jer znam da me on čeka sa novom pričom ili šalom.

Hvala ti za prijateljstvo, Warrene. Ovo je bilo nevjerovatnih 25 godina. Radujem se budućim sjećanjima koje ćemo steći u narednim godinama.”

GdeInvestirati

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *