Otkrivena velika rupa, u opasnosti 900 miliona Android uređaja

Dodajte komentar

Otkriven je niz velikih sigurnosnih propusta koji hakerima omogućavaju da stignu do podataka u Android telefonima koje pokreću Qualcommovi procesori, prenosi BBC. Potencijalno je ugroženo 900 miliona uređaja.

Kako se navodi, “rupe” je otkrila kompanija Checkpoint posle šest mjeseci rada i odmah predala svu dokumentaciju američkoj kompaniji, koja je počela da radi na zakrpama.

Zasad se ne znaju detalji, ali stručnjaci ne mogu sa sigurnošću da kažu da li su hakeri već počeli da koriste ove propuste.

Uvjek je u pitanju trka ko će pre pronaći ovakve stvari, dobri ili loši momci. Ako ne sada, onda sam siguran da bi ove ranjivosti počeli da zloupotrebljavaju u narednih četiri ili pet mjeseci“, rekao je Majkl Šaulov iz Checkpointa.

Njegova kompanija je razvila i besplatnu aplikaciju QuadRooter Scanner koja će vam reći da li je vaš telefon ugrožen, prenosi B92.

Potencijalno je oko 900 miliona Android telefona, a među njima su i Google Nexus 5x, 6 i 6P, HTC One, M9 i 10, LG G4, G5, novi Moto X, Samsung Galaxy S7 i Sony Xperia Z Ultra.

Propusti su pronađeni u dijelovima internog softvera koji kontrolišu grafiku i komunikaciju unutar sistema.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *