Na berzama se dešava nešto čudno, liči na 1987.

Dodajte komentar

Nakon što je u junu zabilježen rekordni skok američkih akcija, industrijski Dau Džons indeks posljednjih desetak dana konstantno se nalazi u silaznoj putanji.

U posljednjih osam od devet dana, od čega proteklih sedam dana zaredom, taj indeks beleži gubitke. Biznis insajder javlja da se indeks u tom periodu oporavio za 1,50 odsto, no konzistentni višednevni pad znao se pokazati kao loš nagovještaj za budućnost.

Istorijski gledano, ovakav uzorak nije bio dobar znak“, ocijenio je analitičar Tom Leveroni, koji je istakao da je ovo deseti put u 20. vijeku da je Dou imao takav pad, te kako sam negativni niz ima loše istorijske konotacije. Leveroni je istakao da se radi o petom slučaju da su indeksi zabilježili niz minusa u trajanju od devet dana. Prvi takav slučaj je zabilježen 1919. godine, a posljednji put uoči globalnog sloma berze 1987. godine, odnosno tzv. Crnog ponedjeljka.

U istoriji, prosječno gledano, pad indeksa od devet dana, u posljednjih je devet slučaja iznosio 0,94% sljedeće nedjelje, zatim gubitak od 4,42 odsto u sljedeća tri mjeseca, te 6,39 odsto u u sljedećih šest mjeseci. Najgori takav pad indeksa, koji je iznosio 31,06 odsto, dogodio se nakon ovakvog niza 14. novembra 1919. godine, uoči velike recesije.

Za sada, samo izvještavamo o onome što smo primijetili, ističe Leveroni koji objašnjava da još uvjek nema drame.

Za sada, nema razloga za paniku, ne događa se nešto što bi poništilo ranije dobre prognoze. Očekujemo da će eventualni dalji pad i dalje predstavljati dobru priliku za kupovinu akcija “, ocijenio je Leveroni.

Capture

Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *