Eurozona odoljela prvom udaru Bregzita

Ekonomska aktivnost eurozone je ostvarila u julu blagi rast uprkos iznenađujućoj odluci Velike Britanije da izađe iz Evropske unije, javlja agencija Frans pres.

Indeks menadžera nabavke (PMI) za eurozonu, koji izračunava londonska kompanija Markit, porastao je u julu na 53,2 poena, što je više u odnosu na 53,1 poena iz juna i u odnosu na preliminarnu procjenu od 52,9 poena za jul, prenosi agencija Frans pres.

Svaki podatak iznad 50 poena ukazuje na jačanje sektorske aktivnosti, a ispod 50 poena na njeno slabljenje.

PMI mejri spremnost kompanija na potrošnju i takođe pruža dobar uvid u stanje ekonomije prije objavljivanja zvanične statistike.

Najnoviji podaci, prema riječima glavnog ekonomiste Markita Krisa Vilijamsona, govore da je Bregzit do sada imao mali uticaj na ekonomiju eurozone.

Eurozona je u tri mjeseca zaključno sa junom porasla za 0,3 odsto, što je znatno usporavanje u odnosu na rast od 0,6 odsto iz prvog tromjesečja.

Nastavak usporavanja će, prema ocjenama Vilijamsona, vjerovatno primorati Evropsku centralnu banku na preduzimanje dodatnih podsticajnih mjera.

Ekonomski online

Check Also

Spajić: Pravovremenim emitovanjem obveznice smo uštedjeli 98,5 miliona eura

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić danas je saopštio da su pravovremenim emitovanjem obveznice uštedjeli 98,5 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *