CRBC mora da angažuje još kompanija iz Crne Gore

Dodajte komentar

Vrijednost ugovorenih radova koji su povjereni lokalnim kompanijama, registrovanim u Crnoj Gori prije 1. januara 2012. godine u ovom trenutku iznosi 20,74 odsto.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva do sada je kineskoj kompaniji China Road and Bridge Corporation (CRBC) izdalo ukupno 54 saglasnosti za angažovanje podizvođača (domaćih i stranih kompanija) za rad na prvoj dionici auto-puta.

Vrijednost ugovorenih radova koji su povjereni lokalnim kompanijama, registrovanim u Crnoj Gori prije 1. januara 2012. godine u ovom trenutku iznosi 20,74 odsto. Kako se radovi budu intezivirali CRBC mora dodatno povećati učešće domaćih kompanija imajući u vidu Ugovornu odredbu kojim je propisano da njima mora biti povjereno najmanje 30 odsto radova“, kazali su za Dnevne novine u Privrednoj komori Crne Gore (PKCG).

Angažovaće još radnika

Trenutno, kompanija CRBC u Crnoj Gori zapošljava ukupno 556 radnika, kako domaćih, tako i stranih državljana.

U vrijeme najvećeg obima radova očekuje se angažovanje dodatnih oko 3.000 radnika“, ocijenili su u PKCG.

Kompanija CRBC Montenegro, prema tvrdnjama PKCG, izrazila je želju da učestvuje u realizaciji i drugih infrastrukturnih razvojnih projekata u našoj državi i da gradi dugoročnu saradnju sa Vladom Crne Gore.

Najviše su zainteresovani za nastavak projekta izgradnje auto-puta, odnosno njegovu drugu fazu, ali i za projekte razvoja Luke Bar i rekonstrukciju željezničke pruge. Imajući ovo u vidu, za očekivati je da država Crna Gora iskoristi iskustvo ovako velike kompanije i shodno finansijskoj moći, sagleda faznost izgradnje ostatka auto-puta“, objasnili su u PKCG.

Moguća gradnja novih tunela

U dosadašnjem periodu, smatraju u PKCG, kompaniji CRBC su izrada glavnog projekta, ispitivanje terena, kao i neprecizne postojeće geodetske podloge, oduzele najviše vremena.

U zavisnosti od dobijenih projektnih rješenja treba analizirati načine otvaranja auto-puta prema Andrijevici i dalje preko Berana ka Srbiji. T akođe, krak preko Peći, Kosova može u velikoj mjeri uticati na povećanje frekfencije saobraćaja, imajući u vidu da dalje povezuje Crnu Goru sa Makedonijom i Grčkom. Struka treba da procijeni da li je opravdana izgradnja dva tunela prema Andrijevici i prema Peći sa sanacijom postojećeg puta do momenta kada bi se stekli uslovi za izgradnju punog profila auto-puta“, kazali su u PKCG.

Već sada, smatraju u Privrednoj komori, naše kompanije stiču neophodne reference za učešće na tenderima za sve buduće radove, kako ostalih dionica autoputa Bar-Boljari, tako i buduće trase Jadransko jonskog auto-puta kod nas, a takođe i na radovima koji se planiraju u regionu.

Dobro bi bilo naći i modalitet javno-privatnog partnerstva između Vlade i domaćih kompanija na daljim građevinskim radovima. Sve navedeno uliva nadu da je ova dionica uvod u velike infrastukturne radove i zamajac našoj građevinskoj operativi, a nema sumnje da će se benefiti neminovno preliti i na druge grane crnogorske privrede“, zaključili su u PKCG.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *