Svoj stan izda za 1.000 eura, živi u tuđem za 170

Dodajte komentar
Trg bana Jelačića - Zagreb

Tihomir je u svojim kasnim pedesetim odlučio da ode u podstanare, iako ima vlastiti stan od 42 kvadratna metra u centru Zagreba. Ta odluka mu nije teško pala jer za garsonjeru u kojoj odnedavno stanuje, plaća 1.300 kuna (170 eura) mesečno, a od dnevnog i nedjeljnog najma svog stana turistima iz inostranstva zaradi mesečno i do 8.000 kuna (1.060 eura).

Nije on jedini, otkriva Bruno Babić, koji je takođe prije četiri godine shvatio da će mnogo više zaraditi ako odluči svoj stan da izda u kratkoročni najam od najčešće dva pa do nedjelju dana strancima kojih je u Zagrebu iz godine u godinu sve više. Riječ je o većem, luksuznom apartmanu pa mu je cijena čak 100 eura po danu za tri osobe.

Ima slučajeva da ljudi odu u podstanare kako bi iznajmljivali svoj stan u centru. Ali, postoje oni kojima stan postane prevelik pa vide priliku za dodatnu zaradu”, kaže Bruno, jedan od pionira nove ere u najmu stanova u Zagrebu, kakva je još davnih godina, s navalom turista, zavladala na jadranskoj obali.

On se nekada, kao i većina ove još relativno nove vrste iznajmljivača u metropoli, koja je postala turistička hit destinacija, bavio dugoročnim najmom domaćim podstanarima, većinom studentima i mladim parovima.

Zajedno s još dvoje kolega, takođe najmodavaca, Bruno uređuje dvije internet stranice za najam soba i apartmana – mrežu Apartmani u centru Zagreba i međunarodno popularan Airbnb, preko kojeg se u centru grada u ovom trenutku turistima nudi više od 300 prostora.

Ima tu sobica za 70 kuna (oko 10 eura) po noćenju, ali i prostranijih i luksuznijih stanova za 600 kuna (oko 80 eura). Prosječna cijena najma je oko 300 kuna (oko 40 eura) po danu, što je strancima prihvatljivo, a vlasnicima itekako unosan biznis. Tako zarade i do četiri puta više nego da daju stan u dugoročan najam.

Interes se pojavio kad sam slučajno naišao na veb stranicu Airbnb. Oduševio me njihov koncept, a budući da sam dotad stan iznajmljivao dugoročno, odlučio sam da probam kratkoročni najam. Vodila me mogućnost da zaradim više. Danas smo kolege i ja, vođeni idejom umrežavanja i pomaganja drugima, ponosni vlasnici mreže od 20 apartmana u centru Zagreba”, otkriva Bruno.

Mislav Slunjski ima apartman koji iznajmljuje odnedavno i itekako je zadovoljan.

Taj naš stan je godinama stajao neuređen. Lani sam odlučio da investiram u njega pa ga kompletno uredio. I tako sam se upustio u kratkoročni najam za 75 eura po danu za dvije osobe. Podstaklo me nagovaranje prijatelja pa sam odlučio da probam. I, evo, uloženi novac mi se polako vraća”, priča Mislav.

Broj turista u Zagrebu iz godine u godinu raste za deset do 15 odsto, ali broj apartmana raste znatno brže, što stvara prezasićenost ponude. Ove godine se dogodio pravi bum takve vrste najma pa su zato mnogi morali da snize cijene.

Znam da je prije četiri godine bilo 250 registrovanih apartmana na Airbnbu, a danas ih je 1700. Taj broj će još rasti. Najviše je gostiju od 25 do 50 godina, uglavnom iz zemalja engleskog govornog područja, ali dolaze i gosti iz Koreje, Španije, Indije… Vrlo šareno. Nisu jako zahtevni, ne traže luksuz, nego personalizaciju. A prednost u odnosu na dugoročni najam jeste, uz zaradu, to što je apartman održavan, uredno se čisti i uklanjaju se nedostaci”, kažu Bruno i Mislav, ističući kako nisu oni nikakva zlatna mladež, nego je riječ o stanovima njihovih djedova, baka, roditelja.

Jutarnji list

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *