Kako da date maksimum od sebe u 4 koraka

Dodajte komentar

Koliko puta u životu ste poželjeli da poboljšate nešto kod sebe? Da budete bolji u komunikaciji sa drugima? Konačno se posvetite usavršavanju vašeg engleskog? Počnete da vježbate?

Postoji sigurno puno stvari u životu koje biste željeli da unaprijedite ali iz određenih razloga nikako ne uspijevate u tome. A koji su razlozi? Nemate dovoljno vremena? Para? Ne, to nisu pravi razlozi. Da biste uspjeli da nešto poboljšate kod sebe potrebno je da postoji jaka, iskrena i dubinska želja, kao i odgovarajuća motivacija. Svjesnost o tome da uvjek možemo biti bolji, čak i kada smo odlični je ključna.

Moj moto u privatnom životu i na poslu je stalni napredak i rast. Jednom prilikom prijateljica, nezadovoljna time kako njen život trenutno izgleda, me je pitala kako uspijevam da pronađem motivaciju da stalno radim na sebi. “Hoću da postanem najbolja verzija sebe, ali ne znam odakle da krenem“, rekla je. “Nije lako, ali ako zaista to želis, reći ću ti koji koraci su važni“. Dogovorili smo se da se jednog dana nađemo, sjeli smo i otpočeli razgovor:

Hajde prvo da vidimo šta sve želis da poboljšaš, a potom ću ti postaviti par pitanja“. Izlistali smo nekoliko ključnih stvari na kojima je željela da radi. Rekao sam joj da se najprije fokusira na nešto što ne zahtijeva previše truda. Između ostalog, rekla je da želi da počne ranije da ustaje. Zatim sam joj postavio 4 pitanja:

Zašto to želiš?”

“Zato što se osjećam loše i neispavano i nemam dovoljno energije da preguram dan. Pritom, svakoga jutra žurim da stignem na posao, uvjek nešto zaboravim da ponesem i svaki dan mi počinje uz stres! To često utiče i na moju produktivnost i volju za rad. Hoću to da promijenim i da imam dovoljno vremena da popijem kafu, isplaniram dan i počnem da radim puna elana i energije!”

Kada mi je ovo rekla, postavio sam joj naredno pitanje.

“Da li prepoznaješ svjesno svoje nepoželjno ponašanje?”

“Šta podrazumevaš pod time?”, upitala je.

“Potrebno je da u trenutku prepoznaš svoje obrasce ponašanja, svoje navike. To je početni korak. Ako se svjesno osvrneš na činjenicu da si po treći put pritisnula dugme Snooze kada je alarm jutros zazvonio, jedino tako ćes moći sljedeći put da kažes sebi da ćes uraditi nesto drugačije kako bi se poboljšala i počela da imaš više vremena ujutru.” 

“Da, u pravu si. Ali kako da probijem led i konačno to primijenim u praksi?”

Onda sam joj postavio i 3.pitanje.

Koliko ti je ovo važno?”

“Podsjeti sebe zašto ti je ovo važno i kako ranije ustajanje može da utiče na tvoje zadovoljstvo i sreću. Vrati se na prvo pitanje i svoj odgovor, on će ti pomoći da to shvatiš. Ako ti je zaista važno, tvoj zadatak je da se trudiš da svakoga jutra napraviš jedan korak više. Danas ustani 5, sutra 10 minuta ranije. Svakoga jutra, potrudi se malo više.”, rekao sam, a zatim izložio i posljednji korak.

“Da li se osvrćeš na dosadašnji napredak?”

“Osvrni se svakoga dana na svoj napredak, promjena će doći jedino ako svjesno budeš pratila napredak.  Ne osuđuj sebe previše ako nekada ne uspiješ. Najbitnije je da ne da odustaneš posle dva pokušaja. Vremenom ćeš vidjeti da se trud i uporrnost isplate. Raduj se svakom uspjehu i podeli ga sa drugima.”

Autor:  Hans Buster, Synergy Talents

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *