Veliki pad cijena nafte na svjetskom tržištu

Dodajte komentar

U ponedjeljak je zabilježen veliki pad cijena nafte, a u SAD-u barel je pao ispod 40 američkih dolara po prvi put od aprila sudeći prema anketi koja je pokazala da je u zemljama OPEC-a prošlog mjeseca postignut rekord kada je riječ o visokoj proizvodnji.

Sudeći prema anketi Reutersa koja je objavljena u petak, proizvodnja tokom jula u OPEC-u vjerovatno će porasti zahvaljujući nedavno zabilježenim visokim nivoima i s obzirom na veću proizvodnju u Iraku te u Nigeriji uprkos napadima militanata na bušotine.

Podaci kompanije za naftne usluge Baker Hughes pokazali su da je broju bušotina koje djeluju u SAD-u u julu dodano još 44, što je najviša brojka zabilježena od aprila 2014, prenosi CRI.

Potražnja za sirovom naftom trebala bi pasti u nekoliko narednih mjeseci s obzirom na to da američke rafinerije obično smanjuju nivoe  kako bis provele redovno sezonsko održavanje jer se ljetna sezona bliži kraju.

Potrebno je naglasiti da je nafta tipa West Texas Intermediate pala za 1,54 dolara na 40,06 dolara po barelu na njujorškoj berzi za septembar dok je sirova nafta Brent pala za 1,39 američka dolara na 42,14 na londonskoj berzi za oktobar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *