Polovina penzionera živi od kredita

Dodajte komentar

Prema posljednjim podacima Fonda PIO u junu je oko 55 hiljada penzionera bilo kreditno zaduženo po raznim osnovama.

U Crnoj Gori, prema zvaničnim podacima, u junu je bilo 108.593 penzionera, kao i još 9.164 inostranih, što je ukupno 117,6 hiljada. Zvanični podaci pokazuju da je polovina penzionera u Crnoj Gori kreditno zadužena.

Predsjednik Partije udruženih penzionera, invalida i restitucije, Momir Joksimović istakao je da su penzioneri sa malim primanjima prinuđeni da se kreditno zadužuju da bi preživjeli.

Dio penzionera prinuđen je da podiže veće kredite, pa će imati problema u izmirenju obaveza, a neki penzioneri, iako sa malim primanjima, koji su u prethodnom periodu bili žiranti, sada vraćaju tuđe kredite. Informacije kojima raspolažemo pokazuju da preko 15.000 penzionera ima zaduženja koja se ne vode preko Fonda PIO. Oko 70.000 penzionera je zaduženo, ili se zadužuje, što čini preko 60 odsto ukupnih penzionera“, kazao je Joksimović “Danu”.

On je naglasio da je kvalitet života građana Crne Gore poražavajući, što je pokazalo i nedavno istraživanje Boston konsalting grupe, po kom se Crna Gora našla na pretposlednjem mjestu po kvalitetu života u Evropi, dok je poslednja Makedonija. Joksimović je naglasio i da je prema istraživanjima, kojima je obuhvaćeno oko 100 država, Crna Gora na 69. mjestu, po standardu života penzionera, dok su ispred Crne Gore, Srbija, Hrvatska i Albanija.

On je istakao i da oko 12 hiljada penzionera živi na veresiju, ili otplaćuje različite mjesečne rate za nabavku različitih vrsta roba.

Svjedoci smo i tragičnih ishoda vezano za neke penzionere, zbog pozajmica sa visokim kamatama, koje ne mogu da vrate i zbog kojih gube krov nad glavom“, rekao je Joksimović ističući da se u prošloj godini za dva mjeseca desilo 15 samoubistava, od kojih su njih 11 izvršili penzioneri.

Penzioneri se, kako je naglasio, moraju izboriti da imaju svoje predstavnike tamo gdje se odlučuje o njihovim pravima, što je, kako je naglasio, jedini način da se izbore da najniža penzija bude u visini minimalne zarade, odnosno u iznosu od 193 eura. Istakao je i da je neophodno da se riješi stambeno pitanje za oko 7.000 penzionera.

Penzionerima prijete teške godine. Dovešće se u pitanje redovnost isplate penzija, zbog nedostatka oko 40 odsto sredstava u Fondu PIO za isplatu penzija. Da bi ukupni sistem države funkcionisao, Vlada je primorana da se dnevno zadužuje 1,8 miliona, ili za narednu godinu 1,2 milijarde eura. Posledice se znaju i uskoro ćemo ih svi osjetiti, a posebno penzioneri, invalidi i lica u stanju socijalne potrebe“, rekao je Joksimović.

On je naglasio i da preko 65.000 penzionera, odnosno oko 60 odsto, prima penziju ispod prosječne penzije koja iznosi nešto preko 285 eura, dok je minimalna potrošačka korpa oko 810 eura.

Fond PI0 nema kompletan uvid Fond PIO, na zahtjev penzionera, a u cilju podrške i pomoći u poboljšanju životnog standarda korisnika ovih prava, zaključio je ugovore o poslovnoj saradnji sa bankama, mikrokreditnim i finansijskim institucijama, kao i raznim organizacijama, te pravnim subjektima, radi stvaranja određenih povoljnosti, odnosno plaćanja roba i usluga na odpoženo ili u više mjesečnih rata“, podsjetio je Joksimović.

U slučaju kad penzioneri podižu kredite u bankama, ti poslovi idu preko Fonda PIO, međugim, jedan broj penzionera podiže pozajmice i kredite u koje Fond nema uvid rekao je on ističući da fond vodi računa da ukupno zaduženje penzionera ne prelazi polovinu penzije, što je u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbjeđenju.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *