Ugovor sa A2A dobio većinu u parlamentu

Dodajte komentar

Crnogorski poslanici usvojili su večeras Predlog odluke o prihvatanju akcionarskog ugovora između države i italijanske kompanije A2A.

Glasalo je 53 poslanika, 41 je bio za, 11 protiv, a jedan je bio uzdržan.

Ugovor su podržali DPS, Bošnjačka stranka, Pozitivna Crna Gora, Genci Nimanbegu iz Force i Ljerka Dragičević iz Hrvatske građanske inicijative HGI.

Nik Đeljošaj je bio protiv i dio opozicije koji je glasao.

Poslanik Liberalne partije Andija Popović, Demosa Miodrag lekić i SDP nijesu bili u sali.

Osnovni principi na kojima se zasniva novi akcionarski ugovor su definisanje načina izlaska A2A iz Elektoprivrede EPCG i neodustajanje od gradnje drugog bloka Termoelektrane.

A2A će dobiti pravo na upravljanje EPCG, ali će preuzeti veću odgovornost za to, dok će država imati veću kontrolu nad radom menadžmenta nego do sada. Ugovorne strane će se odreći arbitraže, a u slučaju nastanka okolnosti koje utiču na realizaciju novog ugovora, vrijednost izlazne opcije po kojoj Vlada preuzima sve akcije koje A2A ima u EPCG je 250 miliona eura, u sedam godišnjih rata“, objasnio je ranije potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, dodajući da će A2A predlagati menadžere, ali da je njihovo imenovanje moguće samo uz saglasnost Vlade.

Prema ocjeni predstavnika vlasti ugovor je strateški važan za energetsku neavisnost Crne Gore, dok ga u opoziciji smatraju nezakonitim.

Inače, kompanija A2A odbila je predlog opozicije koji je bio da ta kompanija ima obavezu da proda državi Crnoj Gori, a ona kupi akcije koje ta firma posjeduje u EPCG po cijeni od 250 miliona eura.

Za A2A je neprihvatljiv prvi predlog zato što je nekonzistentan sa strukturom izlazne opcije pregovarane sa Vladom, a drugi zato što italijanska kompanija ne želi da dalje odlaže zaključenje ugovora.

Sad se čeka potez opozicije, s obzirom na to da su najavili da će napustiti vladu izbornog povjerenja ukoliko ovaj Predlog odluke bude usvojen.

Skupština Crne Gore je usvojila i Predlog zakona o potvrđivanju Protokola između Vlade Crne Gore i Češke o saradnji u oblasti energetike i infrastrukture.

Za je glasalo 47 poslanika, dva su bila protiv, a uzdržanih nije bilo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *