Objektivnost MMF-a prema Evropi dovedena u pitanje

Odluka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da pomogne Grčkoj 2010. godine u sjenci je “određenih slabosti” koje su dovele u pitanje objektivnost te institucije prema Evropi, saopšteno je danas u Vašingtonu u nezavisnoj internoj istrazi te institucije.

Bez obzira na osnovanost konačne odluke, sam proces donošenja te odluke imao je slabosti čime se stvorila ideja da MMF ima drugačiji odnos prema Evropi“, saopštila je “Nezavisna kancelarija za evaluaciju” (IMF), kontrolno tijelo koje nadzire rad MMF.

MMF se priključio Evropljanima da pomogne Grčkoj u dodjeli najvećeg zajma u svojoj istoriji, od 30 milijardi eura, nakon čega su uslijedila još dva, 2012. i 2015. godine, ali Grčka i pored toga nije uspjela da izađe iz recesije.

U izvještaju IMF-a se navodi da je MMF 2010. godine odlučio da promijeni jedno od svojih osnovnih i zlatnih pravila jer nije tražio od Grčke da prethodno smanji svoj javni dug, uprkos sumnjama o njegovoj održivosti, što MMF do tada nije činio.

Taj proces promjene (pravila) udaljio se od uobičajenog modela konsultacije MMF-a u kojem se tako važne odluke donose posle veoma temeljnog razmatranja“, navodi se u izvještaju.

Upravni odbor MMF-a, koje čine zemlje članice, u slučaju Grčke je imao samo “ulogu fasade”, dok je uprava MMF-a koju je tada vodio Dominik Stros-Kan vodila pregovore uprkos “opštem skepiticizmu” ostalih zvaničnika.

U izvještaju se dodaje da su otvorene konsultacije omogućile da se smanji “svaka percepcija da je MMF iza kulisa popustio pred evropskim interesima”.

Economy

Check Also

Ovo je najskuplji SUV na svijetu (video)

Startna cijena SUV modela Karlmann King iznosi 1,8 miliona dolara, a u zavisnosti od želja …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *