Italija vraća liru?

Nova prijetnja Evropskoj uniji je na pomolu. Strahuje se da je Italiji dosta zajedničke valute te da bi se mogla vratiti na svoju staru valutu, liru, što bi moglo uzrokovati Quitaly.

Italijanska ekonomija jednostavno je oslabljena, a tokom posljednje dvije decenije, tokom kojih nije zabilježila nikakav rast, njeni proizvodi su izgubili konkurentnost na tržištu.

Spor ili skoro nikakav rast i visok nivo nezaposlenosti rezultirali su zaduživanjem zemlje koje je sada teret italijanskim bankama.

Nepromišljena zaduživanja dovela su do slabe ekonomije, ali sve ovo je simptom problema, ne uzrok, piše Guardian.

Italija nije doživjela period iznenadnog ekonomskog rasta prije velike recesije 2008. i 2009. godine, kao što je to bio slučaj sa Grčkom, Španijom i Irskom.

Prije nego se pridružila eurozoni, Italija je imala mogućnost devalviranja lire, što joj je pomagalo pri ostvarenju konkurentnosti. Međutim ova opcija nije moguća, budući da je italijanska trenutna valuta euro.

EU svakako prolazi kroz usporenje izazvano Brexitom, a ionako već oslabljena Italija najviše pati.

Ljevica je u ovoj zemlji izgubila moć i zamijenjena je pokretom Five Star, koji ima namjeru da održi referendum kako bi se ukinuo euro u Italiji.

Biznis.ba

Check Also

Kineska centralna banka najavljuje nve ekonomske podsticaje

Kineska centralna banka će preduzeti dalje korake kako bi podržala ekonomiju pogođenu koronavirusom, uključujući oslobađanje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *