Posle Deutsche i Commerzbank na nizbrdici

Kapitalna osnova njemačke Commerzbanke, druge po snazi u toj zemlji, oslabila je u drugom tromjesečju ove godine, a profit je pao skoro za trećinu.

Bankarska grupacija sa sjedištem u Frankfurtu navela je da je u kvartalu april-jun zabilježila pad neto profita od 32 odsto u odnosu na odgovarajući period prošle godine, na 209 miliona eura (230 miliona dolara), prenosi agencija Frans pres.

Commerzbanka je takođe objavila da je nivo adekvatnosti kapitala, ključna mjera finansijske snage banke, pao na 11,5 odsto krajem prošlog mjeseca sa 12 procenata iz marta.

Globalni finansijski regulatori doneli su propise kojima se od banaka zahtijeva da posjeduju veći nivo kapitala u odnosu na rizičnu aktivu u nastojanju da spreče ponavljanje finansijske krize iz 2008. godine i da spriječe dalje spasavanje banka na teret poreskih obveznika.

Njemačka Deutsche banka prošlog mjeseca nije prošla američki stres test koji simulira teške ekonomske probleme, a za šta Federalne rezerve dijelom krive i lošu proceduru mjerenja rizika.

Kao što smo ranije najavili, adekvatnost kapitala može biti nestabilna u aktuelnom tržišnom okruženju“, navela je Commerzbanka u saopštenju, okrivljujući za trenutnu situaciju računovodstveno usklađivanje, veće obaveze prema penzionom fondu, kao i povećanje kapitalnih odbitaka iz revalorizacionih rezervi.

Poput svojih konkurenata, Commerzbanka trpi pritisak na profit zbog niskih kamatnih stopa, oštrije regulative i sve jače konkurencije na domaćem tržištu.

Banka je predvidjela blagi rast neto dobiti u ovoj godini, ali je početkom maja upozorila na to da njen cilj sve više izgleda preambiciozno, navodi Frans pres.

B92

Check Also

Istraživanje Erste banke pokazalo: Pandemija promijenila navike potrošača vlasnika kartica

Istraživanje Erste banke pokazalo je da su građani vlasnici kartica ove banke tokom epidemije korona …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *