Nastaje navjeća evropska platforma za naručivanje taksija putem telefona

Dodajte komentar

Proizvođač aplikacije za taksi usluge myTaxi, u vlasništvu njemačkog proizvođača vozila Daimler, spojiće se s britanskim rivalom Hailo u najveću evropsku platformu za naručivanje taksi usluga putem aplikacija na pametnim telefonima, najavljeno je u utorak iz Daimlera.

Za razliku od američke start-up kompanije za dogovaranje usluge prijevoza Uber, koja je osnovana sa ciljem da konkuriše taksi kompanijama, nova kompanija će u poslovanju sarađivati s taksi prevoznicima. To je najnoviji pokušaj tradicionalnih proizvođača automobila da uđu na tržište naručivanja taksi vožnji, kojim dominiraju Uber i druge tehnološke kompanije.

Dvije kompanije odbile su da otkriju finansijske uslove.

Daimler će posjedovati 60 posto novog subjekta, a dioničari Hailoa 40 posto“, rekao je izvršni direktor Halioa Andrew Pinnington, koji će biti izvršni direktor udružene tvrtke.

Novi subjekt, koji će poslovati pod brendom myTaxi, imaće 70 miliona putnika i 100.000 registrovanh taksista u više od 50 gradova u devet zemalja Evrope.

Sličnim ugovorima ove godine je i Volkswagen kupio 300 miliona dolara vrijedan udio u taksi aplikaciji Gett, a General Motors uložio 500 miliona dolara u aplikaciju za spajanje vozača i putnika Lyft.

Hailo, koji djeluje u Velikoj Britaniji, Irskoj i Španiji, udružiće se s myTaxi-jem koji je dostupan u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, Portugalu, Španiji i Švedskoj. Sjedište nove kompanije biće u Hamburgu.

Osnivač kompanije myTaxi Niclaus Mewes zauzeće mjesto u nadzornom odboru i postati direktor Daimler Mobility Services.

Poslovni

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *