Zbog guglanja, javnost oguglala na marketing

Dodajte komentar

Još nemate content marketing strategiju? Krajnje je vrijeme da je izradite jer taj oblik marketinga dokazano privlači kupce i gradi stvarno poverenje između brendova i potrošača.

Content marketing promoviše brend ili proizvod korišćenjem spoja informacija i zabave. Danas svi sve više preskaču reklame i ignorišu novinske oglase. Zbog googlanja, javnost je oguglala na marketing! Javnost je danas toliko navikla na surfovanje internetom da sve rjeđe obraća pažnju na display bannere ili bilo koje druge statične oglase na internetu. Tradicionalni marketing u offline ili online kanalima postaje sve neefikasniji. Upravo zbog toga oglašivači sve veći fokus stavljaju na content marketing.

Prvo pravilo content marketinga je da on nije vezan isključivo uz online kanale. Naprotiv, sadržaj ili priča koju nudimo javnosti postaje višestruko relevantnija ukoliko je materijalizovana ili povezana s pričom o brendu u pravom svetu.

Content marketing je umjeće komuniciranja s ciljnim javnostima bez direktnog fokusa na prodaju. Umjesto guranja proizvoda i usluga u prvi plan, content marketing nudi informacije ili iskustva koja ciljnim grupama obogaćuju život i čine ih emocionalno zadovoljnijima. Srž content marketinga je uvjerenje da će kompanija koje svojim potrošačima pruža kontinuiran i vrijedan sadržaj ili informacije biti nagrađeno od strane tih istih potrošača lojalnošću ili spremnošću da za njegove proizvode ili usluge izdvoje više.

Što se tiče trendova, rastom udjela pametnih uređaja sa GPS mogućnostima, sadržaj koji je namijenjen individualnom korisniku u realnom, ali i njemu idealnom vremenu te na njemu idealnoj lokaciji postaje sve relevantniji. Takav tip sadržaja danas čini razliku između potrošačima irelevantnog i relevantnog sadržaja.

Kako piše Mashable, kao i sve više stručnih medija, ideja da oglašivači odnosno reklamne agencije kreiraju novinarski sadržaj (takozvano brendirano izdavaštvo/novinarstvo) dobila je na zamahu posljednjih godina. Medijski izdavači, oglašivači i komunikacijske agencije oduvjek su usko sarađivale i u budućnosti se ništa neće bitnije promijeniti. Razlika je jedino u tipu objavljenog sadržaja. Prije su to bili oglasi ili advertorijali, a danas su to brendirani sadržaji u obliku content marketinga. Međutim, uvjek treba imati na umu kvalitet tog sadržaja te pošten i profesionalan pristup, kao uostalom i u bilo kojem drugom kanalu oglašavanja.

Uticaj takve taktike na oglašavanje neće biti korjenit. Oglašavanje je uvjek bilo pričanje priča. Tako će biti i u budućnosti. Content marketing samo pruža bolji i cjelovitiji način za pričanje opsežnijih i relevantnijih priča i to na pravom mjestu u pravo vrijeme.

Autor teksta: Ivan Tanić, Strategic Planner, Bruketa & Žinić OM

Izvor: eKapija

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *