Tesla nije najbrži, hrvatski hiper Concept S je Ginisov rekorder u brzini (video)

Najmlađi hrvatski preduzetnik i milioner Mate Rimac samostalno proizvodi najbrži sportski elektro-automobil na sviujetu Concept S i to u blizini rodnog mjesta Nikole Tesle

Na samo 200 km od rodnih Smiljana Nikole Tesle, u maloj hrvatskoj varošici Sveta Nedjelja, razvija se ideja o ultimativnom električnom vozilu i proizvodi se najbrži sportski električni auto na svijetu Concept S, sa 1384 konjskih snaga, koji razvija max 265 km/h i ubrzava za 2,5 sec do 100 km/h. Koliki je monstrum ovaj auto je dokazao na legendarnom Pikes Piku, koji se vozi na Rocky planinama na 4.000 metara nadmorske visine, gdje je na najpoznatijem svjetskom brdskom takmičenju pobijedio sa ekipom Monster sporta sve svoje konkurente sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Osnivač kompanije Rimac doo, koja trenutno vrijedi oko 70 miliona eura, jeste Mate Rimac porijeklom iz Livna (Bosna), nekad talentovani klinac koji je pobjeđivao na školskim takmičenjima pronalazača u elektrotehnici. Njegov prvi komercijalni pronalazak koji su prepoznali investitori bio je retrovizor sa osom okretanja, koji ipak nije zaživio, no ovaj mladi 28-godišnji Hrvat je, kada mu je eksplodirao motor na njegovom trkaćem BMW-u E 30 323, došao na ideju o elektro bolidu. Svoju ideju je realizovao i, na svu sreću, tako prepravljeni električni BMW, sa kojim drži pet FIA i Ginisovih rekorda, nije impresionirao Bavarsku upravu, te je mladi Mate odlučio da sam napravi svoj električni bolid čiji je koncept Concept one napravljen 2009. godine, a već 2011. godine prikazan je javnosti na Frankfurtskom sajmu.

Najveći dio ovog vozila samostalno se proizvodi u Svetoj Nedjelji, u kojoj radi 150 ljudi koji su do sada prodali osam vozila Concept one-a po cijeni od 800 hiljada eura, a Concept S je prodat za sada u dva primjerka. Osim što ova fabrika proizvodi samostalno svoja elektro vozila uključujući i motorcikle, Rimac doo se specijalizovao za baterijske sisteme koji čine srce elektro koncepta i počeo je da saradjuje sa svetskim proizvodjačima vozila širom svijeta kao što je to Koenigsegg Regera.

Ingeniozni talenat i dosadašnji uspjeh u svijetu elektro pogona u kojem su do sada dominirali veliki igrači i u koji se ulaže ogroman novac, kao u slučaju Tesle u koji je samo u početku uloženo 500 miliona dolara državnih subvencija, prepoznali su i investitori koji su obezbijedili sredstva za dalji razvoj ove kompanije i koji drže trenutno 18% ove kompanije.

Da li će se filozofija mladog Rimca “ili ćemo postati veliki ili ćemo ostati mali i propasti” pokazati ispravnom – pokazaće vrijeme – no, ako je vjerovati Serđu Markoneu da je budućnost Ferarija u elektro pogonu, vjerovatnije je da će kompanija Rimac doo postati globalni igrač i možda, zašto ne reći, najveći tehnološki poslovni poduhvat sa prostora bivše Jugoslavije.

Ekonomski online

Check Also

IRF čvrsto posvećen razvoju preduzetništva mladih u biznisu

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović je sa saradnicima posjetila Kancelariju za saradnju mladih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.